Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za pomocą cookies wykorzystywane są głównie w celach statystycznych.
Masz możliwość wyłączenia ich w przeglądarce. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyZaloguj
Problem do rozwiązania.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum TrackMania Poland Strona Główna » Pomoc » Pomoc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
*тсω* StaR
Star Małpa

Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: 28 września 2009, 12:55    Temat postu: Problem do rozwiązania. Odpowiedz z cytatem  

Więc tak, od paru lat serwisuje komputery ale teraz mam przypadek z którym nie mogę sobię poradzić i liczę, że może znacie odpowiedź.
Komputer ma dysk twardy na, którym jest zapisywany obraz z kamer.
Kamery są podłączone pod specjalnie przygotowaną do tego kartę PCI (nie mam nazwy ani modelu ani firmy, nie ma kartonika, ani naklejki na karcie).
Komputer jest uruchamiany z urządzenia Disk On Module o pojemności 16MB.
Na tym Disk On Module, jest zapisany Linux (również nie ma informacji o dystrybucji). Linux odpala komputer i zawiera miniprogramik, który pozwala oglądać obraz z kamer. Wygląda to tak, że linux ładuje wszystkie sterowniki i od razu włącza się program. Teraz ten DOM wysiadł. I co ja mam k**wa zrobić?

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
*тсω* IrRed
Emerytowany Admin

Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 28 września 2009, 13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Zależy co masz na myśli pisząc 'wysiadł'. Jeśli nie da się go w ogóle uruchomić i odczytać danych to chyba konieczne będzie kupno nowego DOM'a (i jeśli nie masz absolutnie żadnych danych o karcie - spróbuj jeszcze po numerach seryjnych - to ją pewnie też). Jeśli kamera komunikuje się przez jeden z popularnych interfejsów Profibus, Modbus, czy RS-422 lub RS485 to być może uda Ci się znaleźć jakieś użyteczne stery dla tej karty którą masz. Na nowego DOM'a trzeba postawić (w zasadzie chyba dowolną, moim zdaniem najlepiej Debiana) dystrybucję linki, odpalić, dokompilować stery do karty do jądra systemu i próbować złapać komunikację z kamerą. Jak już to będziesz miał, to trzeba załatwić softa od producenta kamery i skonfigurować tak, żeby działało jak poprzednio Wink. Za całość roboty wziąłbym na Twoim miejscu nie mniej niż 3-5 tysi ;p

---
Starego DOM'a spróbuj odpalić na jakimś innym kompie, albo odpal linkę z jakiegoś liveCD żeby zobaczyć czy coś na nim w ogóle zostało

h0lus 9:42:39
dobra ja ide kupic duży pokoj

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
*тсω* StaR
Star Małpa

Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: 28 września 2009, 19:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Redzik z nieba mi spadasz. Więc tak siedzę dalej i się męczę. Próbowałem DOM'a odpalić na 2 innych kompach i żadnen go nie widział, także olałem go. Zainstalowałem na dysku twardym OpenSUSE 11 sciągnęłem ZoneMindera i teraz zaczynają się schody.
Nie mogę gnoja odpalić próbowałem "sudo make install" "./configure". Przy configure coś się dzieje, ale wywala mi, że powinienem skompilować plik configure.h tak żeby program wiedział gdzie wrzucić swoje xml. Teraz spróbuję wrzucić mu jeszcze Apache, żeby postawić to przez FTP. Nie mogę znaleźć sterowników do tej karty, bo nie ma na niej producenta, jest tylko producent chipsetu ale to mi mało mówi, bo produkują chipsety to różnych produktów. Dziwne jest też, że w zainstalowanych na PCI urządzeniach wyświetla mi tylko audio, a powinno video i nie kumam. Confused

======================
A i jeśli chodzi o tę kartę. Karta PCI DVR z czterema wejściami video, chipset Covenant.
Ja jestem noga w Linuksie. :/
======================
EDIT:Dodałem dla modułu bttv parametry card=7 i pll=0 lub pll=28 lub pll=35 + pociągnąłem yum'em paczki: x264, x264-gui-devel, x264-devel, x264-gui. Nadal nie działa.
======================
EDIT2: Przeprogramowałem dzisiaj sterowniki od bt878 w bttv tak aby linux widział je jako kartę telewizyjną. Odpaliłem kdetv ustawiłem east-europe+pal-n i ustawiłem kamery na 4 kanały. Dzięki za pomoc Redzik, temat do zamknięcia :]

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Odpowiedz do tematu    Forum TrackMania Poland Strona Główna » Pomoc » Pomoc Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: