Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
#p~S* Scrappler
Yo MaDaFaKa

Ostrzeżeń: 1 Posty: 734
|
Wysłany: 08 lipca 2009, 20:33 Temat postu: DANE ORGANIZACYJNE WYJAZDU NA DANIĘ! |
|
|
Dla wszystkich uczestników wyjazdu kilka uwag, proszę podawać pytania lub swoje uwagi:
PRZEPISY WJAZDOWE do Danii. Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europej¬skiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Dokumentem uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu jest ważny paszport (minimum 3 miesiące ponad planowany okres pobytu) lub dowód osobisty (starego lub nowego wzoru). (Uwaga: stary wzór obowiązuje tylko do końca 2007 r.) Maksymalny okres pobytu turystycznego wynosi 3 miesiące.
PRZEPISY CELNE. Zgodnie z przepisami unijnymi dozwolony jest przywóz towarów przeznaczonych do osobistego użytku (nie podlegających sprzedaży). Za taki uznaje się przywóz wyrobów alkoholowych i tytoniowych, jeżeli nie przekraczają one następujących ilości: 10 l alkoholi mocnych (powyżej 22%), 20 l wina ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. porto, sherry), 90 l wina stołowego (w tym maksymalnie 60 l wina musującego), 200 szt. papierosów, 200 szt. cygar, 1 kg tytoniu. Wyroby alkoholowe oraz tytoniowe nie mogą być przewożone przez osoby poniżej 16. roku życia. Wwóz lub wywóz środków płatniczych o wartości przekraczającj 15 000 EUR (ok. 112 500 DKK) należy zgłosić w Urzędzie Celnym i Podatkowym (Toldskat – www.toldskat.dk). Osoby wwożące leki powinny zaopatrzyć się w zaświadczenie lekarskie potwierdzające ko¬nieczność ich stosowania.
PRZEPISY PRAWNE. Wwóz, posiadanie lub sprzedaż nawet najmniejszych ilości narkotyków zagrożone są wieloletnimi karami pozbawienia wolności. W przypadku aresztowania i wyroku sądowego pozbawienia wolności na okres 3–4 mie¬sięcy kara egzekwowana jest w pełni. W przypadku okresów dłuższych niż 5 miesięcy stosuje się zasadę 7/12 okresu pozba¬wienia wolności. W przypadkach wyroków dłuższych niż 5 mie¬sięcy oraz orzeczenia sądowego zawierającego dodatko¬wo dożywotni zakaz wjazdu na teren Królestwa Danii okres odbywania kary liczy się w połowie zasądzonego wyroku. Należy wystrzegać się kupowania towarów niewiadomego po¬cho¬dzenia i zachowywać paragony potwierdzające ich zakup. Zabroniona jest sprzedaż uliczna i obnośna, a także nocowanie na ulicach i w parkach.
Maksymalna prędkość na duńskich autostradach to 110 km/godz., w miastach – 50 km/godz., a na drogach poza terenami zabudowanymi – 80 km/godz. Parko¬wanie wymaga umieszczenia zegara parkingowego za szybą (do nabycia na stacjach benzynowych). Przekraczanie prze¬pisów ruchu drogowego podlega wysokim karom. Przy skręcie w prawo należy szczególnie uważać na rowerzystów nadjeż¬dżających z tyłu, gdyż mają oni bezwzględne pierwszeństwo.
Uwaga do Mroziewicza , Zarząd p~S*TEAM :p :p NIE płąci mądatuff
WALUTA: na stronie MSZ jest napisane że w Danii obowiązuje Korona Duńska (ja myślałem, że mają już Eur), więc trzeba wymieniać kasę na Korony duńskie , tyle by wam starczyło na jedzenie i picie, ja myślę, że miń 200zł trzeba wymienić.
Obowiązującą walutą w Danii są korony duńskie (DKK), które dzielą się na 100 ore. Przelicznik koron za złotówki wynosi w przybliżeniu 0,53. W Danii akceptowana jest większość kart kredytowych.
Będziemy spać na czymś co oni nazywają materace, choć nie wiem jak to może wyglądać....kto chce może wziąść karimatę i poduchę na wszelki wypadek , bo ja biorę
Będziemy mieć kamerę i zrobimy (Basenik się zobowiązał) materiał, z którego potem iam zrobi pro relację z wyjazdu.
Wyjazd w niedzielę 26.07 około 9 rano, a powrót rozpoczniemy 28.07 też pewnie jakoś rano, także, dojedziemy do Poz późno więc jak ktoś chce nocować w Poznaniu to niech mówi teraz to będziemy coś załatwiać. Dodam, że nie wiem jak przebiegnie podróż i o której wieczorem dotrzemy z powrotem do Poznania. Ja proponuję pozsotanie w Poz i huczne zakończenie laniora, cokolwiek by to miało znaczyć
Pytania?
Ludzie kurna pytajta tu nie na gggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak coś wygramy to nie przechlamy tego tam , tylko przywieziemy kasę do Polski i pół weźmie ten co wygrał a pół przepijemy na lanie, który potem zroganizujemy , ale to jest w REGULAMINIE , czytać no trochę :PPPPPPP
_________________ ...
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
#p~S* DRIFT
Jeździ konno
Ostrzeżeń: 1 Posty: 89
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MrOoZiO
Doświadczony driver

|
|
Powrót do góry |
|
 |
#p~S* Scrappler
Yo MaDaFaKa

|
|
Powrót do góry |
|
 |
°XX s4JL4s
Doświadczony driver
|
Wysłany: 20 lipca 2009, 9:40 Temat postu: |
|
|
A nie pisałem żebyś mnie ubezpieczał tylko pytałem co i jak, czy sobie jakoś to załatwiacie:)
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
#p~S* DRIFT
Jeździ konno
Ostrzeżeń: 1 Posty: 89
|
|
Powrót do góry |
|
 |
#p~S* h0lus
Pirat drogowy

Ostrzeżeń: 1 Posty: 987
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* baserone
Zaczyna szaleć na ulicach
|
|
Powrót do góry |
|
 |
#p~S* Scrappler
Yo MaDaFaKa

|
|
Powrót do góry |
|
 |
FRED
Street shaman!

|
Wysłany: 20 lipca 2009, 20:03 Temat postu: |
|
|
ja poprosze XL :F
_________________ „Jeśli gry komputerowe są jak narkotyk, to TrackMania jest najczystszą kokainą na rynku”
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* baserone
|
Wysłany: 20 lipca 2009, 22:01 Temat postu: |
|
|
Ze względu na wysoką cenę i brak zainteresowania osób, które chciałby mieć koszulki razem ze Scrappem stwierdziliśmy iż mamy wyjebane na koszulki. Każdy niech jedzie w swojej klanowej jeśli ma. Ja mam nie wiem jak Wy.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MrOoZiO
Doświadczony driver

|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] szym
Team Poland

|
|
Powrót do góry |
|
 |
KD Psik
Pirat drogowy

Ostrzeżeń: 2 Posty: 968
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*тсω* baserone
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] oddowicz
Team Poland

Ostrzeżeń: 1 Posty: 979
|
|
Powrót do góry |
|
 |
FRED
Street shaman!

|
Wysłany: 21 lipca 2009, 9:44 Temat postu: |
|
|
no lansik byłby, ale ta cena jest odrażająca :F
_________________ „Jeśli gry komputerowe są jak narkotyk, to TrackMania jest najczystszą kokainą na rynku”
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
#p~S* Scrappler
Yo MaDaFaKa

|
Wysłany: 21 lipca 2009, 10:51 Temat postu: |
|
|
proponuje byśmy ubrali się podobnie w znaczeniu strojów, kolorów, co wy na:
żółte koszulki i czarne (ciemne) spodnie? myśle że to uniwerslane kolory i każdy ma coś takiego...
_________________ ...
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] szopek
Lubi ostrą jazdę
Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 5 Posty: 1552
|
Wysłany: 21 lipca 2009, 10:56 Temat postu: |
|
|
a ja wam proponuje sinokoperkowyróż ; D
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
«RH» Lox
Moderator
Ostrzeżeń: 2 Posty: 2600
|
Wysłany: 21 lipca 2009, 11:09 Temat postu: |
|
|
ale obowiązkowo sandały/klapki ze skarpetkami - coby było widać, żeście z polski.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|