Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
[POL] Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda
Ostrzeżeń: 15 Posty: 4774
|
Wysłany: 16 stycznia 2009, 17:01 Temat postu: projekt budowy PC oszczednego i multimedialnego |
|
|
siema,
chcialbym dziś przedstawic projekt budowy PC, nad ktoyrm myslalem już dluzej, a wlasnie dziś zamuwilem ostatnia jego czesc.
ciekawe w tym wszystkim może być fakt, ze chodzilo mi na jednej stronie o w miare mocnego PC, który da sobie rade z grami, video itp, ale także o cichy i co najwazniejsze oszczedzajacy prad komputer, który do tego wszystkiego nie kosztuje za wiele.
nie chodzi o zadne chwalipienstwo (jestem pewny, ze wielu z was ma dużo drozszy i lepszy sprzet), ale naprawdę o przedstawienie projektu HTPC (home theatre personal computer), o których robi się ciegle glosniej, jak mozna czytac na miedzynarodowych forach fachowych (odrazu dodaje, ze moj projekt jest coś miedzy HTPC i normalnym PC, wiec nie czysty HTPC, ale jednak ma dużo jego charakterystyk).
nazwijmy go wiec w tym wypadku multimedialny PC, co może raczej pasuje.
także chcialbym jeszcze dodac, ze to nie ma być jakas reklama dla podanych firm i ze taki PC mozn asobie zbudowac calkiem inaczej i pewnie lepiej.
WSTEP:
mi osobiscie chodzilo o to, zbudowac PC, który jest MALY, CICHY, OSZCZEDZAJACY PRAD i ładnie się PREZENTUJE NA BIORKU.
pc mial zastapic wszelki inny techniszny sprzet (oprocz zasilacza HIFI) i mial bys wstanie pokazywac filmy HD z dzwiekem Dolby Digital 5.1.
czemu chce oszczedzac prad? po pierwsze place za niego i robi się ciegle drozszy, a po drugie robię coś dla natury bo zuzywanie enregii zawsze ma zly wplyw na nia.
wiem, ze laptopy pala na mniej pradu i ze sa taz bardzo male, ale jednak uzywalem je przez wiele lat i jakos już nie chcialo mi się co roku kupowac nowego, bo bylem nie zadowolony np z karta graficzna, a zmienic się jej nia da (lub bardzo trudno z strata gwarancji).
także nie interesowaly mnie procesory desktopowe intel atom, ktore sa jeszcze bardziej oszczedne, ale poprostu za slabe jak na co, co chce z tym PC robić.
chcialbym wiec przedstawic czesci, na ktore się zdecydowalem i czemu i pokazac wam jak to wyglada. nie pisze na jakiś forach fachowych, wiec zdecydowalem się wyslac to tu, bo tu znam ludzi i wiem, ze także wielu ludzi się interesuje komputerami.
CZESCI i KOSZT:
jako pierwsze kupilem barebone (barebone to jest obudowa z integrowanym zasilaczem i mainboardem).
zdecydowalem się dla asusa o nazwie Terminator3 M3N8200 z plyta główna geforce 8200 na platformie AM2+ (wiec takiej, która w przyszlosci da sobie rade z quadcorem i ddr2 do 1066) i zasilaczem 250 WATT (300 WATT max. power).
ten barebone mial poprostu najmniejsza obudowe, która moglem znalesc, w której miesci się karta graficzna pelnego rozmiaru. poza tym ma calkiem mocna karte graficzna zintegrowana, która bardzo pomaga oszczedzic prozesorowi prad przy ogladaniu filmow w hd, bo robi prace, który bez niej musialby robić processor.
trackmania na tej karcie w srednich ustawieniach da się grać na 1440 x 900 z okolo 40 fps.
najwazniejszy ale punkt dla mnie było wyjscie HDMI na plycie glownej oraz wyjscie digitalne coaxialne dolby digital do wzmacniacza hifi.
zaplacilem za barebona (wiec za obudowe, mainboard i zasilacz) 130 euro.
tu link do sprzetu (na cena nie uwazajcie, kupowalem gdzie indziej).
http://www.alternate.de/html/product/Barebones_Sockel_AM2+/Asus/Terminator3-M3N8200/303532/?tn=HARDWARE&l1=Barebones&l2=Sockel+AM2%2B
jako nastepna rzecz wybralem procesora. chciałem dual cora i zdecydowalem się na AMD Athlon x2 4850e, który jest zbudowany z technologia 65nm i pali maksymalnie 45 WATT.
jak się uzywa technike coolnquiet processor steruje się w dol na idle (surfowanie w necie itp) i zuzywa tylko 22 WATT.
w wersji "boxed" za wentylatorem firmowym zaplacilem 50 euro.
http://www.alternate.de/html/product/CPU_Sockel_AM2_Athlon_X2/AMD/Athlon_X2_4850e/260106/?tn=HARDWARE&l1=CPU&l2=Desktop&l3=Sockel+AM2
ram kupilem GEIL 2GB KIT, wiec 2 razy 1 GB ddr2 800 z latencja 5-5-5-15 z takim chlodzeniem pasywnym (nie znam na to polskiego slowa ).
przy ramie nie da się co oszczedzic pradu, a jak, to tak minimalnie, ze się nie oplaca.
koszt kiedy kupowalem 35 euro.
http://www.alternate.de/html/product/Arbeitsspeicher_DDR2-800/GeIL/DIMM_2_GB_DDR2-800_Kit/125804/?tn=HARDWARE&l1=Arbeitsspeicher&l2=DDR2&l3=DDR2-800
twardy dysk był strasznie trudny wybor.
mialem 500gb samsunga i seagate w domu, ale niestety jak dla mnie było za glosnie (nie chce slyszec klik klak, jak ogladam film).
myslalem dlugo, czy kupic 2,5 calowy laptopowy twardy dysk, ale niestety jest on sporo drozszy, a nie chciałem wyrzucac pieniedzy z okna.
decyzja ostatecznia padla na western digital 500GB SATA2 o nazwie cavier green power, który jest cizszy i zuzywa 40% mniej energii niz normalne dyski twarde.
za to jest trochę wolnieszy, bo zaleznie od potrzeby przelancza miedzy 5400 i 7200 obrotow, ale mi to nie przezkadza.
cena 50 euro.
http://www.alternate.de/html/product/Festplatten_3,5_Zoll_SATA/Western_Digital/WD5000AACS_500_GB/238179/?articleId=238179&tn=HARDWARE&l1=Festplatten&l2=SATA&l3=3%2C5+Zoll
naped optyczny kupilem także od asusa na SATA, po jest on widoczny i pomyslalem sobie, ze czesci który widac niech będą od tej samej firmy, bo to lepiej się prezentuje
mialem pierw naped blu-ray i hd dvd, ale sprzedalem, bo dzięki hackowi mam filmy o jakosci HD na twardym dysku.
tu także nic nie da się oszczedzic pradu.
cena chyba 35 euro. chyba to jest ten na linki, albo podobny:
http://www.alternate.de/html/product/DVD-Brenner_SATA/Asus/DRW-20B1ST/301498/?articleId=301498&tn=HARDWARE&l1=Laufwerke&l2=DVD-Brenner&l3=Serial+ATA
ostatnia czesc karta graficzna. nie potrzebna jakby się uparlo, bo jest już nvidia 8200 onboard, ale jednak chciałem trochę lepsze wyniki benchmarkowe w grach, wiec wiecej fps.
tutaj zdecydowalemm się na ogolnie srednia karte PCI-E 16x ATI 4550 od firmy Gigabyte, która ale jednak daje sobie rade z crysis na 1440x900 na niskich ustawieniach (okolo 35 fps) i co najwazniesze pali maksymalnie tylko 29!!! WATT i kosztuje 50 euro. karta oczywiście jest pasywna, wiec nie robi ani mruku.
to taka:
http://inkpool.de/artikel/ati_576/gigabyte-gv-r455d3-gv-r455d3-512i_89140211/partnerID=1155
koszty suma sumarum mamy 350 euro (okolo 1400 pln), co moim zdaniem nie jest dużo.
WYNIK:
z odpowiednymi kablami HDMI i digitalnymi do dzwieku podlaczylem PC do monitora Samsung 19 cali na biurku i na TV Philipsa 32 calowy HD Ready.
dzwiek podlaczylem do zasilacza mało znanej firmy DiK, do którego jest podlaczonych 5 glosnikow tej samej firmy (subwoofera nie potrzebuje, mam duze glosniki stereo, ktore wydaja wystarczajaco bassu).
do tego jeszcze klawiatura z integrowana myszka bezkablowa aby sterowac PC, jak się siedzi na sofie.
ten sprzet zastepia playery CD, DVD, jakieś tam stereo do muzyki, konsoly do gry itp.
mam tylko 2 technisze bajery w domu, PC i Zasilacz HIFI.
wydalem nie dużo pieniedzy, oszczedzilem na kupowie innych technicznych zabawek i będę oszczedzal na pradzie.
ZDIECIA (jakosc srednia):
PROBLEMY:
zasilacz ma wiatrak, który jest cichy, ale jednak nie az taki cichy jak sobie bym zyczyl.
zatrzymalem raz wiatrak procesora i zauwazylem, ze wlasnie najglosniejsza czesc PC jest wiatrak zasilacza.
wiem, ze sa tez bezwiatrakowe zasilacze, ale jednak sa one trochę drogie i trzeba w tym wypadku miec raczej conajmniej wiatrak na obudowe.
komentarze baaardzo chetnie widziane, bo to moj pierwszy projekt budowy PC i post o czyms takim
Ostatnio zmieniony przez [POL] Jakub dnia 16 stycznia 2009, 19:54, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] oddowicz
Team Poland
Ostrzeżeń: 1 Posty: 979
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
Pochwał: 69 Posty: 3570
|
Wysłany: 16 stycznia 2009, 17:11 Temat postu: Re: projekt budowy PC oszczednego i multimedialnego |
|
|
Jakub napisał: |
Barebone - 130 euro
proc - 50 euro
ram - 35 euro
dysk - 50 euro
naped - 35 euro
grafika - 50 euro |
rum z cola - 4,50 euro...
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 16 stycznia 2009, 17:14 Temat postu: |
|
|
4,99 za ruma i za cole 50 centow chyba (jakas zal cola i tak nie czuje smaku z rumem).
wiec poprawiam, 355,49 euro.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Winiacz
Pirat drogowy
Ostrzeżeń: 4 Posty: 806
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] oddowicz
Team Poland
Ostrzeżeń: 1 Posty: 979
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 16 stycznia 2009, 18:17 Temat postu: |
|
|
no wlasnie.
amd x2 6000+ bylby za podobna cene, ale te procki pala do 125 WATT.
o to wlasnie NIE CHODZILO.
myslalem, ze wytlumaczylem to wystarczajaco.
nie wysylalbym tego, jakby chodzilo tylko o to, jak zbudowac najsilniesszy PC za pewna cene. to jest dla mnie nie za bardzo ciekawe.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
wiśnia
Doświadczony driver
Ostrzeżeń: 2 Posty: 210
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
|
Powrót do góry |
|
|
P4G Wally
Team Poland
Pochwał: 1 Posty: 1346
|
|
Powrót do góry |
|
|
XP marrek13
Zaczyna szaleć na ulicach
Ostrzeżeń: 3 Posty: 439
|
Wysłany: 16 stycznia 2009, 18:46 Temat postu: |
|
|
Jakub, wszystko fajnie, ale jeśli przeszkadza Ci wiatrak w zasilaczu, to może warto tenże(wiatrak) wymienić? :>
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
SykeS
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
*тсω* Meg
Furious Admin
Ostrzeżeń: 5 Posty: 1107
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 16 stycznia 2009, 18:55 Temat postu: |
|
|
no wlasnie jakos mi się tez posoba w nocy ten dzwiek wiatraka, uspokaja jakos.
nie zmienie go wiec, ale jakby byla mozliwosc TANIA, może bym się zastanowil.
benchmark na moim systemie zrobilem do tej pory na 3dmark06.
wynik 3,5k, mało w porównaniu, ale watpie , ze da się dużo lepszy wynik punktów/watt.
dla mnie jak najbardziej wystarszajaco i jak już mowilem, na crysis nawet starczy TMNF na srednich ustawieniach okolo 80 fps (zalezy od trasy).
nie mam miarki w domu, ale sadze, ze ten system pali na idle może 60 watt, a na full może 120.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
wiśnia
Doświadczony driver
Ostrzeżeń: 2 Posty: 210
|
|
Powrót do góry |