Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
Pochwał: 69 Posty: 3570
|
Wysłany: 10 września 2011, 23:56 Temat postu: Tępaki na WP |
|
|
Od ładnych paru tygodni wkurwia mnie poziom pismaków z WP. I nie mówię tu o prowokujących tytułach, całkowicie niezgodnych z prawdą/z treścią newsa, ale o składni, gramatyce, interpunkcji itp.
Jak news na takim portalu może składać się z dwóch dwuzdaniowych akapitów? Jak można tam dopuszczać po kilka literówek w newsie? Jak można zjadać słowa lub stawiać przecinki tak, że całkowicie zmieniają one sens zdania? A najlepszy jest mix tych dwóch ostatnich błędów, już parę razy zdarzyło się, że główkowałem dobrą minutę nad tym "co autor miał na myśli". Dziś jednak koleś przeszedł samego siebie.
Najpierw kilka "akapitów" jak na BBC na temat Arsenalu/Szczęsnego, opis meczu do 40 minuty... a później taka sama ilość tekstu, z tym, że w jednym akapicie, dotycząca Man City, choć miało być o obu Menczesterach. Dalej mistrzostwo - powtórzony akapit o Man City ze zmienionym jednym zdaniem. I info o 1 miejscu w tabeli dla Man City, podczas gdy to ManU prowadzi (+ tabelka widoczna obok newsa...). TAM SERIO NIKT TEGO NIE SPRAWDZA?
http://imageshack.us/photo/my-images/708/beznazwybq.jpg/
Nie daję linka bezpośredniego, bo za duży łobraz.
Znacie jakąś stronę, gdzie, k**wa, mogę poczytać rzetelnie napisane newsy? Interia mi się przejadła, onetu od zawsze nie trawię, o2 jebać.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
*WDD* crowmaster_13
Pirat drogowy
Ostrzeżeń: 1 Posty: 771
|
|
Powrót do góry |
|
|
Seraphim
V.I.P.
Ostrzeżeń: 1 Posty: 847
|
Wysłany: 11 września 2011, 0:43 Temat postu: |
|
|
Na początku myślałem, że chodzi Ci o trolli... Wtedy to by było śmisznie.
Nie wiem czemu, ale w polskim internecie nie ma rzetelnych informacji, w ogóle dziennikarstwo przerodziło się teraz w jakąś breję, gdzie najpierw podają, że była katastrofa (czy coś), żebyś dwa linki, reportaże dalej mógł ocenić cycki Dody. :/
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] SuNRisE
Emerytowany Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
MarioCT
Doświadczony driver
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
MarioCT
Doświadczony driver
|
|
Powrót do góry |
|
|
envy
Osiwiał za kierownicą
Ostrzeżeń: 4 Posty: 2646
|
Wysłany: 11 września 2011, 14:16 Temat postu: |
|
|
http://niezalezna.pl/
jak również blogi co poniektorych politykow/ekonomistow
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jack Bauer
Moderator
Ostrzeżeń: 1 Posty: 1146
|
|
Powrót do góry |
|
|
«RH» NBlast
Moderator
|
Wysłany: 11 września 2011, 19:07 Temat postu: |
|
|
Jak sobie wyobrażam, te wszystkie trolle, cwaniactwa, stronnicze materiały, prowokacyjne artykuły, pompowanie wciąż o jednym i tym samym, pudelki, smelki i inne nasienie, to robi mi się po prostu... smutno.
Jak widzę, nagłówki w Faktcie i zaraz po tym 5 babć w sklepie zaraz rzuca się na tą ekhm... gazetę, to mi się robi jeszcze smutnej.
Czemu polskie media to taka wielka, przepraszam za dosadność, kupa g*wna i jeszcze ludzie te materiały wypluwane konsumują jak leci nie poddając tego, żadnej krytyce?
Czemu nikt oficjalnie się nie kłóci, że za walkę Adamka trzeba było dodatkowo zapłacić haracz wielmożnemu Polsatowi, który sra reklamami jak zdrowy słoń? Czemu nikt nie zauważa i krytykuje (wśród współoglądaczy) bezczelnego product-placementu będącego właściwie reklamą, w jakimś serialu w publicznej telewizji (aż mi się wymiotować chce, jak to widzę - zero finezji - reklamy jak nic).
I jeszcze zastanawia mnie jaki jest sens życia wszystkich tych trolli internetowych. Słyszałem, że opozycja w Rosji twierdzi, że władza specjalnie zatrudnia takich trolli, który skutecznie "zapychają" wszystkie artykuły nie sprzyjające władzy. Widząc co się dzieje w komentarzach w internecie mam coraz mniej złudzeń, że to tylko teoria.
Mam tego dość i osobiście nie korzystam z żadnych portali, a telewizję, na której lecą same produkcje lotów niskich, oglądam sporadycznie. Za głupie seriale, konkursy talentów i komedie romantyczne nie chce płacić abonamentu. Głupotą się nie karmię. Nawet transmisje sportowe są coraz mniej warte oglądania przez "rewelacyjnych" komentatorów - patrz. F1.
Ktoś też czuje to co ja?
Powrót do góry |
|
|
JarOo
Zaczyna szaleć na ulicach
Ostrzeżeń: 1 Posty: 381
|
Wysłany: 11 września 2011, 19:40 Temat postu: |
|
|
A ja uważam, że niektórzy z was przesadzają pisząc, że całe serwisy/gazety są upolitycznione itd. Fakt niektóre artykuły mówią negatywnie o politykach, ale to nie znaczy, że cały serwis jest upolityczniony. Co mają w ogóle nie pisać o polityce? Natomiast ja też sądzę, że polskie dziennikarstwo jest do dupy i nie jest nastawione na prawdę i informowanie, tylko na to co się dobrze sprzedaje, czyta. Powinny być takie i takie gazety/serwisy nastawione wyłącznie na prawdę lub na dostarczenie obłudnej rozrywki, bo społeczeństwo tego potrzebuje, jednak ja podczas czasu pisania tego posta nie znalazłem w głowie serwisu/gazety, która jest nastawiona na prawdziwy tylko przekaz informacji, co mnie strasznie denerwuje, bo nie mamy na to wpływu, bo jednak jest więcej takich osób, którzy czytając chcą poczytać coś ciekawego (złudna przyjemność) niż prawdziwego (Ja też czasem tego potrzebuje, jednak nie cały czas do wuja jak niektórzy). J...ć !!!!
Powrót do góry |
|
|
misza0
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wickeD
Redaktor
|
Wysłany: 11 września 2011, 21:17 Temat postu: |
|
|
JarOo napisał: |
A ja uważam, że niektórzy z was przesadzają pisząc, że całe serwisy/gazety są upolitycznione itd. Fakt niektóre artykuły mówią negatywnie o politykach, ale to nie znaczy, że cały serwis jest upolityczniony. |
Błąd. Ludzie postrzegają świat przez swoje poglądy, czy to polityczne, czy obyczajowe, czy jeszcze inne. Siłą rzeczy to co produkują jest takie jakie oni to widzą, czyli zniekształcone przez pewną perspektywę. Nie mówiąc już o oczywistych sympatiach, układach, interesach etc. Dalsza cześć wywodu pod następnym cytatem.
Cytat: |
Natomiast ja też sądzę, że polskie dziennikarstwo jest do dupy i nie jest nastawione na prawdę i informowanie, tylko na to co się dobrze sprzedaje, czyta. |
Nie tylko polskie. Tak jest na całym świecie i to chyba od zawsze. Nie ma czegoś takiego jak obiektywna telewizja, obiektywne gazety, obiektywne środki przekazu. Wszędzie w cywilizowanym świecie to rzecz oczywista, tylko u nas w postkomunie niestety takie upiory straszą. U angoli jest gazeta daily telegraph który supportuje torysów, są liberalne economist i independent, jest również lewicujący guardian wspierający na swych łamach laburzystów. W stanach jest telewizja fox, która ma profil konserwatywny, tam gadają z takim republikańskim zadęciem, jęczą na wysokie podatki i na upadek moralności. Jest również cnn która wyraźnie sprzyja demokratom, profil publicystyki ma inteligencko-lewacki i tam boleją nad rozlaną ropą w zatoce. Każdy ma co chce i co lubi.
Czasy gdy w Polsze istniała Trybuna, która jako jedyna miała przedstawiać prawdę, jedyną, słuszną i robotniczą skończyły się już dawno. Obiektywne media to szklane domy.
Nigdy ich nie było i nie będzie, a myśleć niestety należy samodzielnie.
Powinny być takie i takie gazety/serwisy nastawione wyłącznie na prawdę lub na dostarczenie obłudnej rozrywki, bo społeczeństwo tego potrzebuje, jednak ja podczas czasu pisania tego posta nie znalazłem w głowie serwisu/gazety, która jest nastawiona na prawdziwy tylko przekaz informacji |
A co to jest ten prawdziwy tylko przekaz informacji?
Co do stron z rzetelnymi newsami, to zależy od gatunku tych newsów. Najlepiej szukać na tematycznych serwisach. Prawda, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, jest jak najbardziej aktualna.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] mat154
V.I.P.
Ostrzeżeń: 2 Posty: 574
|
|
Powrót do góry |
|
|
MarioCT
Doświadczony driver
|
|
Powrót do góry |
|
|
*WDD* crowmaster_13
Pirat drogowy
Ostrzeżeń: 1 Posty: 771
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
|
Wysłany: 26 września 2011, 21:11 Temat postu: |
|
|
Mimo wszystko to właśnie w pierwszym secie biało-czerwone "męczyły się" najbardziej, bowiem rywalki długo nie zamierzały się poddać. Nasze kadrowiczki odskoczyły Rumunkom przy stanie 21:20. Błąd Turlei, a później trzy świetne akcje Polek i zrobiło się 24:20. Rumunki nie powiedziały wówczas jednak jeszcze ostatniego słowa. Zdołały doprowadzić do wyrównania 25:25 Następnie naszym siatkarkom udało się wybronić piłkę setową i wyjść na prowadzenie. Ostatecznie po skutecznym ataku Katarzyny Skowrońskiej-Dolaty Polki zwyciężyły 27:25 i stało się jasne, że zagrają w ćwierćfinale imprezy.
Mecz jednak wciąż trwał, tylko że rozluźnione już Polki grały już "na luzie", co okazało się bardzo pomocne. |
Hm, rywalki nie zamierzały się poddać, dziwne. Po stanie 21:20 błąd Rumunki i trzy świetne akcje Polek dają 24:20, dziwne. Rumunki doprowadziły do 25:25 a potem nasze wybroniły piłkę setową? No, k**wa, dziwne. Tym bardziej, że było nawet 25:24 (i to wtedy wybroniły piłkę setową). Ostatnie zdanie n/c. A na sam kuniec najlepsze, chyba że to ja mam aż tak ograniczone słownictwo:
Po przerwie technicznej Rumunki wielką walką zdołały odrobić stracone punkty |
Śmiech na sali
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
iaM. savier
Zaczyna szaleć na ulicach
Zakaz pisania Ostrzeżeń: 1 Posty: 445