Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
Pochwał: 69 Posty: 3570
|
Wysłany: 26 lipca 2011, 18:27 Temat postu: Multilapy i mapy zagranicznych autorów |
|
|
Co jak co, ale multilapy to je ono. Sporo nowych osób pewnie w ogóle nie wie, że takie coś się grało, a na PL8 ich poziom był dość niski, ale jakby się postarać, to można coś fajnego stworzyć. Zawsze to jest jakieś urozmaicenie i teoretycznie jest to trasa krótsza do wytrenowania, co może jakoś minimalnie wpłynąć na kończącą się motywację uczestników w trakcie trwania turnieju. Będę także głosował za przywróceniem multilapów na NC/STC, już chyba mam Frosta po swojej stronie. Poza tym, biorąc mapy z poprzednich edycji PL, można wziąć między innymi właśnie multilapy.
Druga sprawa z tematu - mapy od zagranicznych autorów. Rozumiem, "Polska dla Polaków" i w ogóle, ale skoro to taki prestiż, to zagrajmy może na poważnych mapach od dużo bardziej zaawansowanych tech-mapperów zza granicy? Nie twierdzę od razu, że wszystkie trasy mają nie być naszych, ale chyba nic nie zaszkodzi walnięcie topicu na TMX?
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Słowik
Lubi ostrą jazdę
Ostrzeżeń: 9 Posty: 1517
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cosworth' Abszt
Pirat drogowy
|
Wysłany: 26 lipca 2011, 18:52 Temat postu: |
|
|
Po co mapy zagranicznych autorów, jak mamy z 10 twórców, którzy naprawdę potrafią zrobić co najmniej jedną dobrą trasę. Jeśli dodać do tego podczas kolejki jedną trasę z poprzednich PL to wystarczy akurat te 10, 11 tras a przecież więcej osób może zrobić trasę i być może trafią się rodzynki jakichś osób, które nie są kojarzone z robieniem tras. Jak Polish to polisz. Ja wolałbym jechać na dobrej trasie Bambixa czy Rafallo niż wypasionej by Korre etc.
Ostatnio zmieniony przez Cosworth' Abszt dnia 26 lipca 2011, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Słowik
Lubi ostrą jazdę
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Matu
Team Poland
|
Wysłany: 26 lipca 2011, 20:26 Temat postu: |
|
|
Tylko nie multilapy... zlitujcie się ;c
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafallo
Team Poland
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
|
Wysłany: 26 lipca 2011, 20:34 Temat postu: |
|
|
Abszt napisał: |
Ja wolałbym jechać na dobrej trasie Bambixa czy Rafallo czy wypasionej by Korre etc. |
Mhm, powiedzmy, że to szanuję, bo zaraz wyskoczysz z wolnością słowa itp, ale mimo wszystko prosiłbym o uzasadnienie.
Bo ja wolę jeździć wypasioną mapę by Korre (wcale nie mówię, że przyozdobioną na 5000 CC), niż niepłynny, zrobiony na od****dol track, tylko dlatego, że od Polaka. Takich (zagranicznych) tras sam często nie lubię, ale to właśnie na nich można ocenić prawdziwe umiejętności. Na PL8 czy PL9 też niby mieliśmy mieć masę mapperów i co? Ordon, Mirs, Gregorian albo Ty, że niby Wasze umiejętności mają się równać zdolnościom członka YYT (Acer)?
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cosworth' Abszt
Pirat drogowy
|
Wysłany: 26 lipca 2011, 20:55 Temat postu: |
|
|
A dlaczego ma być brana trasa "na od****dol"? Sądzę, że jeśli będzie nadesłanych tras tyle co w poprzedniej edycji, to spokojnie można znaleźć wśród nich tuzin dobrych tras. Z PL9 połowa tras, które nie weszły do mappacków nie były to trasy kiepskie. Pewna część miała spieprzony jeden element, inne do połowy były świetne, potem gorzej i w sumie jak na to teraz patrzę to błąd popełniło się nie dając znać tym niektórym mapperom:" weź stary popraw w niej to i to a będzie super." Może gdyby tak się zrobiło i nie byłoby narzekania na parę tras z PL9, to teraz nie byłoby tej gadki o zagranicznych mapperach. Ale to już tylko gdybanie.
A czy nasze umiejętności miałyby się równać zdolnościom członka Acer? Pomimo tego, że jest on mapperem wybitnym to moja odpowiedź brzmi: tak. On ma te przewagę, że jest znany i że robi trasy dla mas, nierzadko bez krzty oryginalności, bo niestety ktoś mało znany, kto zrobi trasę trudną, z jakimś oryginalnym (ale i niełatwym) momentem/elementem/przejściem to nie ma "brania" na tmx, albo jest słabe. Gość sobie wyrobił markę, ale to nie oznacza, że wiecznie będzie robił świetne trasy. Tyczy się to też innych znanych mapperów zza granicy.
Ja nadal byłbym za tym, aby na polskim turnieju były polskie trasy. Jednak ostateczna decyzja i tak nalezy do organizatorów. Jak zechcą zagraniczne trasy to będą, ale moje zdanie w tym wypadku jest na 'nie'.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
*NS* luka
Rudy
Ostrzeżeń: 3 Posty: 816
|
|
Powrót do góry |
|
|
*WDD* crowmaster_13
Pirat drogowy
Ostrzeżeń: 1 Posty: 771
|
|
Powrót do góry |
|
|
Słowik
Lubi ostrą jazdę
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
|
Wysłany: 26 lipca 2011, 23:37 Temat postu: |
|
|
Bo Ty k**wa najwięcej wiesz Crow. Tak, w Polsce jest bardzo mało takich ludzi! Zawsze była taka gadka, że mamy pełno mapperów, a później zawsze było narzekanie na to, że ch**owy poziom map.
@Abszt właśnie tym się wyróżnia dobry mapper, że jego dzieł nie trzeba poprawiać, a u nas należałoby poprawiać większość. Ogólnie widać, że nie jeździsz tras, które obowiązują na międzynarodowych eventach. Tam naprawdę wybierane sa trasy oryginalne, z niełatwymi, a wręcz hardkorowymi momentami/elementami/przejściami. Tam nie ma Ordonów, gdzie pół polskiej sceny może zrobić PB z różnicą 0.2 od WR-a. I ja za tym nie przepadam, ale mam świadomość, że właśnie na takich gównach umiejętności mają największe znaczenie.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
P4G Scooter Fox
Zaczyna szaleć na ulicach
|
Wysłany: 27 lipca 2011, 0:37 Temat postu: |
|
|
Co do multilapów, weźcie pod uwagę:
- gdy ostatnim razem były na PL, na ogół omijano je szerokim łukiem przez graczy i trenowane tylko przez nielicznych ("no nie, multilap, daj skipa")
- przed tymże PL entuzjazm co do multilapów był jak najbardziej, ale gdy przyszło je trenować, natychmiast zniknął, radzę więc nie sugerować się komentarzami w tym temacie na 2 miesiące przed rozpoczęciem turnieju
- polscy mapperzy nie robią multilapów, nie są do nich przyzwyczajeni (chyba że coś się w ostatnim roku zmieniło), w związku z czym marna szansa, że wyjdą im one równie dobrze, co zwykłe trasy start-meta
Ja multilapom po ostatnim PL z ich obecnością mówię stanowcze NIE. Zagraniczne mapy sugeruję tylko wtedy, gdy już naprawdę nie będzie dobrych polskich tras do wyboru. Co tradycja, to tradycja, przykro byłoby ją psuć.
Powrót do góry |
|
|
misza0
Pirat drogowy
|
Wysłany: 27 lipca 2011, 8:50 Temat postu: |
|
|
Multilapy - tak, jeśli byłyby naprawdę na wysokim poziomie.
Mapy od zagranicznych mapperów - nie. TAK MAMY W POLSCE DOBYRCH MAPPERÓW. Potrzeba 10 dobrych map. Osobiście wolałbym zagrać trochę słabszą mapke kogoś z Polski, niz lepszą osoby zza granicy, ale to tylko moje zdanie. Jak skończy się termin na wysyłanie map i nie będzie dobrych map to będzie mozna wtedy przesunąć PL10 i dać szanse mapperom zza granicy i najwyzej przeniść PL10 na czas po STC (chyba ze będzie wiadomo, ze i tak się wyrobimy przed).
_________________ http://www.tm-tube.com/video/23538/For+you+Skimer
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
*WDD* crowmaster_13
Pirat drogowy
Ostrzeżeń: 1 Posty: 771
|
Wysłany: 27 lipca 2011, 10:02 Temat postu: |
|
|
@Shadow, nigdy nie twierdziłem, że wiem wszystko najlepiej. Tym bardziej na tmpl bo tutaj "wszechwiedzących" jest wielu i żaden nie chce dopuścić kolejnego. Ale nie o tym ma być.
Spójrz w temat o najlepszym mapperze 2010 autorstwa Cobhama. Masz tam ośmiu ludzi, niech każdy zrobi po jednej dobrej mapie i już masz prawie na całe zawody. A nawet jak niektórzy nie zrobią to przecież w PL9 jeździliśmy po dwie od Santacruza, Rafalla i Ordnona. A największe stękanie było tylko na jedną mapę i chyba każdy wie jaką.
Do tego nowi, np Mścici3l coś zrobi i gotowe.
A jeśli chcesz się trzymać tego, że jednak nie mamy dobrych mapperów. Wiem, zjebią mnie zaraz za to, ale być może niektórzy z tych wcześniej wspomnianych wypalili się i kto ma ich zastąpić? Te osoby z topiców o trasach, które są bez odpowiedzi? Każdy szuka problemów wszędzie tylko nie u siebie.
|
Powrót do góry |
|
|
*тсω* Kamilos
Team Poland
Ostrzeżeń: 1 Posty: 445
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
|
Wysłany: 27 lipca 2011, 14:30 Temat postu: |
|
|
Skuty, no tak, niestety, ale masz rację, co do tego skipowania i łączy się to z tym, co napisałeś od trzeciego myślnika - poziom tych multilapów był dość niski, o czym już pisałem.
Ogólnie - zawsze też było tak, i to niekoniecznie na PL, że testerzy wybierają mapy, które graczom niezbyt przypadają do gustu - i raczej doszukiwałbym się przyczyny w poziomie map, a nie w umiejętnościach testerów. Piszesz, że zagranicznych wziąłbyś dopiero wtedy, gdy trasy naszych nie wystarczą - wtedy już będzie za późno.
Miszy chyba nie muszę komentować.
Crow, wcale nie napisałem, że mamy za mało mapperów, tylko że te osoby robią mapy zbyt słabe na PL. Masz rację, z całą pewnością niektórzy ze wspomnianych się wypalili lub skończyli z grą i nie ma ich kto zastąpić, więc nie zostawiaj topiców o trasach bez odpowiedzi.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
misza0
Pirat drogowy
|
Wysłany: 27 lipca 2011, 15:00 Temat postu: |
|
|
Shadow wlasnie skomentuj, a nie
Ale spójrzmy na UTC. Czy techy i mini byłby na złym poziomie? (pomine, ze mini z 1 mappacka - mombassa, była jakiegoś zabojada ). może i szału nie było, ale trzeba wziąć pod uwagę, ze UTC nie było turniejem zbyt prestizowym, nawet jak na polskie realia. Wiem, ze i tak ostatecznie zdecyduje Słowik, ale jak PL10, to PL, a nie
_________________ http://www.tm-tube.com/video/23538/For+you+Skimer
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
KD OrdonekQ7
Moderator
Ostrzeżeń: 3 Posty: 1323
|
|