Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iam
Admin Mniejszy
Ostrzeżeń: 3 Posty: 2477
|
Wysłany: 20 października 2012, 12:09 Temat postu: Telefon |
|
|
Yo! Dawno nic nie pisałem (mimo że Was obserwuję, a co!), ale jako że na telefonach znam się jak Czub na kontaktach międzyludzkich wolę się dowiedzieć, niż kupić coś, co będzie badziewiem.
Otóż kończy mi się abonament i zastanawiam się nad nowym telefonem. Spodobał mi się Samsung S7530 (czyli Omnia M), fajna specyfikacja, wszędzie zbiera pozytywne opinie, ale mam parę pytań. Mianowicie:
- jak się sprawuje Windows Phone? Że jest ograniczony co do kopania w nim to wiem i jest to dobra rzecz, ale chodzi mi bardziej o to, czy po czasie użytkowania paru miesięcy się nie pieprzy, nie zacina, etc.
- czy warto brać telefon z Windows Phone 7.4 na progu wyjścia Windowsa Phone 8? Mając na uwadze, że babrać się w nim nie będę,
- jak jest z bazą aplikacji/gier, czy w Polsce są strasznie zawyżone ceny w stosunku do cen na rynku amerykańskim/europejskim, a nie krajów trzeciego świata (którym jest Polska)?
- podobne telefony z Androidem (z możliwością upgrade do Android 4.0 bądź takowym bazowym)? Z tego, co czytałem, aparaty z podobnego przedziału cenowego z systemem Android to przeważnie badziewia niewarte zachodu?
Z góry dzięki za odpowiedzi, jeśli ktoś ma ten telefon to czy mógłby się podzielić opinią - byłbym wielce wdzięczny
Pozdrawiam Was wszystkich ciepło!
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
°אא Key.
Admin
Ostrzeżeń: 1 Posty: 798
|
|
Powrót do góry |
|
|
iam
Admin Mniejszy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Maniek.
V.I.P.
|
|
Powrót do góry |
|
|
iam
Admin Mniejszy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Maniek.
V.I.P.
|
|
Powrót do góry |
|
|
°אא Key.
Admin
Ostrzeżeń: 1 Posty: 798
|
|
Powrót do góry |
|
|
Vanitas / Lexiu
V.I.P.
|
Wysłany: 20 października 2012, 14:28 Temat postu: Re: Telefon |
|
|
iam napisał: |
- jak się sprawuje Windows Phone? Że jest ograniczony co do kopania w nim to wiem i jest to dobra rzecz, ale chodzi mi bardziej o to, czy po czasie użytkowania paru miesięcy się nie pieprzy, nie zacina, etc. |
Mam blisko rok HTC 7 Mozart i jeszcze nie uświadczyłem ani jednego błędu, ani jednej zacinki, ani jednego przymulenia. Po prostu działa jak po pierwszym uruchomieniu, mimo iż mam około 50 zainstalowanych aplikacji, mnóstwo muzyki, trochę filmów i gier.
- czy warto brać telefon z Windows Phone 7.4 na progu wyjścia Windowsa Phone 8? Mając na uwadze, że babrać się w nim nie będę, |
W twoim przedziale cenowym - tak. Windows Phone 8 będzie drogi pewnie jeszcze przez rok/dwa a budżetowe telefony wcale nie będą tak budżetowe. Poza tym po premierze WP8 będzie aktualizacja WP7 do wersji Apollo, czyli WP7.8 - taka namiastka WP8 z nowym ekranem głównym i paroma duperelami.
- jak jest z bazą aplikacji/gier, czy w Polsce są strasznie zawyżone ceny w stosunku do cen na rynku amerykańskim/europejskim, a nie krajów trzeciego świata (którym jest Polska)? |
Cóż, niestety takie gry jak Angry Birds i im podobne są płatne, zwykle dwa-trzy dolary. Nie ma możliwości płacenia PayPalem, tylko kartą kredytową co jest wielkim minusem dla mnie. Co do bazy aplikacji - już jest całkiem zadowalająca, choć oczywiście nie jest to poziom Apple Store czy Android Market.
- podobne telefony z Androidem (z możliwością upgrade do Android 4.0 bądź takowym bazowym)? Z tego, co czytałem, aparaty z podobnego przedziału cenowego z systemem Android to przeważnie badziewia niewarte zachodu? |
Z tych telefonów co ja widziałem, to nawet Samsung Galaxy S potrafił się ciąć na Androidzie. W przypadku WP7/WP8 jest unifikacja jednostek, telefony muszą spełniać minimalne wymagania systemowe ustalone przez Microsoft i nie ma mowy o żadnym przycinaniu animacji, zwiechach czy czegoś tam. Android, jako Open Source, żadnych wymagań nie ma i stąd wychodzą takie potworki jak HTC Wildfire /S.
//Edit
A co do RAMu - od Omni M mniej RAMu ma jeszcze Lumia 610 (256MB) i tylko ten telefon ma pewne ograniczenia w użytkowaniu aplikacji - reszta telefonów obsługuje WP7 bez żadnych problemów
WP7 jest dość specyficzny i możesz go polubić, albo znienawidzić. Ma swoje wady, ale mi osobiście przechodzą koło nosa, bo po prostu nie korzystam z tych wadliwych elementów, a najczęściej są to jakieś pierdolone wodotryski gadżeciarzy i bananowców z topowymi telefonami.
_________________ Discord: vanitasss
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
iam
Admin Mniejszy
|
|