Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
złozi
Junior ujeżdżacz
Ostrzeżeń: 1 Posty: 1920
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 19:05 Temat postu: Alior Sync |
|
|
Cześć
Zamierzam otworzyć konto w banku, najlepiej internetowym( coś jak mBank). Na pewno zauważyliście reklamy banku Alior Sync.
Po "przeleceniu" stron na temat tego banku mam mieszane uczucia. Jednym się podoba, innym niestety nie.
Bank na pierwszy rzut oka wygląda ciekawie. Prowadzenie i inne pierdółki za 0zł. Karta debetowa, zbliżeniowa za 0zł. Zwrot 5% wartości zakupów w internecie.
Najbardziej ciekawi mnie karta debetowa i zbliżeniowa, reszta rzeczy ( np 5% cashback) nie jest mi tak potrzebna. Zastanawia mnie, czy to nie jest jakaś ukryta promocja, która wygaśnie po kilku miesiącach i zacznie się płacenie za kartę.
Mógłbym założyć konto w mBanku, sprawdzone i stabilne od wielu lat, lecz tam za kartę chyba się płaci.
Chciałbym poznać Wasze opinie. Może ktoś założył konto w tym banku i chce podzielić się informacjami.
A może jednak ktoś poleca coś innego?
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
°XX Jero
Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
złozi
Junior ujeżdżacz
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 19:48 Temat postu: |
|
|
Mam takie fajne pytanie.
W mbanku nie jest czasami tak, że jeżeli nie wydasz minimum 50zł w miesiącu z karty, to jest pobierana jakaś opłata, za niekorzystanie z karty?
Wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem, i było to na temat Mbanku. Jak to z tym jest?
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
74raf
Jeździ konno
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 19:49 Temat postu: |
|
|
polecam Mbank mam już kilka lat konto i nie narzekam
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
~FM~ Piotruś
Pirat drogowy
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 20:38 Temat postu: |
|
|
złozi napisał: |
Mam takie fajne pytanie.
W mbanku nie jest czasami tak, że jeżeli nie wydasz minimum 50zł w miesiącu z karty, to jest pobierana jakaś opłata, za niekorzystanie z karty?
|
Zgadza się, i dlatego zrezygnowałem z ich usług, było OK dopóki tego szajsu nie wprowadzili, trzeba zapłacić kartą minimum 100 zeta w miesiącu jeżeli nie chcesz by odprowadzili z konta drobnej opłaty 2 lub 5 .-, teraz nie pamiętam, po mimo tego że miałem włączoną usługę zabezpieczenia karty i pobierali mi 1,70, a przy włączeniu tejże usługi klient był zwolniony z opłaty. siedzę sobie teraz w Polbanku, chodź mam teraz nieco mieszane uczucia bo z tego co słyszałem niedawno to część akcji leży w greckich rękach, ale tego nie jestem pewien...
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
Pochwał: 69 Posty: 3570
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 21:08 Temat postu: |
|
|
getin - bodajże konto skarbonkowe - 0 opłat za cokolwiek, bez ukrytych kosztów i haczyków, ale ktośtam mi marudził, że nie ma jakiegoś tam zabezpieczenia w razie zgubienia karty - ja tam nie mam tendencji do gubienia takich rzeczy i średnio mnie to interesuje. Jak zakładałem konto to nie było jeszcze kart zbliżeniowych, może teraz to się zmieniło, mi to niepotrzebne. Żadnych problemów z systemem online, umowy oczywiście przysłali na swój koszt. Dodatkowo symboliczna złotóweczka za wpłaty pensji na konto i za wypłaty kartą ponad 100 zł.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] mat154
V.I.P.
Ostrzeżeń: 2 Posty: 574
|
|
Powrót do góry |
|
|
złozi
Junior ujeżdżacz
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 21:43 Temat postu: |
|
|
mat154 napisał: |
Ja miałem konto z karta w mbanku, ale po wprowadzeniu oplat zrezygnowalem z karty i zalozylem sobie konto w Ideabanku.
Przelewy, karta i inne duperele za 0, czasem mają nawet ciekawe lokaty, jak masz trochę gotowki na koncie to dzwonia ze specjalnymi ofertami. No i wypłaty ze wszystkich bankomatow za 0, to chyba jeszcze najwiekszy plus. |
Ciekawe. Nie ma takiej pułapki jak mbanku( jak się nie używa karty to skrobią złotówki)?
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
°XX Jero
Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lewy
V.I.P.
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 22:56 Temat postu: |
|
|
Praktycznie w każdym banku wieśniaki teraz pobierają opłaty za nieużywanie karty albo jakieś inne. W mbanku potwierdzam bo mam jak nie zrobisz operacji na 100zł kartą to wieśniaki Ci 2 zł zabiorą. Dla ciekawostki w BZWBK biorą sobie za to 7zł. Przeginka na max. Alior sync jak na razie ma faktycznie wszystko na 0 ale to potrwa rok max 2 lata i jak zbiorą klientów też dorzucą opłaty na 100%. mBank jak wchodził zarzekał się na wszystkie świętości, na ojców, matki i co się tylko da, że oni zawsze będą za darmo, że nigdy nie będzie żadnych opłat. Niestety jak jest każdy widzi. Kryzys moi mili dopiero do nas nadszedł i dlatego wszyscy teraz będą doić ile tylko można. Dla przykładu pieprzone t-mobile wyprawia teraz takie cuda, że masakra. Nawet za sprawdzenie głupiego konta będą od sierpnia pobierać 4gr. lol. A nie zdziwię się jak za parę lat w bankach będziesz miał tak, że jak nie weźmiesz kredytu lub pożyczki to też dodatkowo będziesz musiał płacić. Też gdzie nie spojrzysz teraz Ci to wciskają. Także reasumując wybierz mniejsze zło. W google jest dużo ciekawych porównywarek kont gdzie wypisują jakie opłaty pobierają i za co i co najlepiej wybrać także poszukaj trochę a na pewno wybierzesz najlepszą opcję. Co ciekawe sam też chcę z BZWBK spierdzielić i na czele w tych rankingach są banki których bym się nie spodziewał typu BGŹ, Millenium albo ING. Sam jestem jeszcze w trakcie potwierdzania tych informacji.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
złozi
Junior ujeżdżacz
|
Wysłany: 24 lipca 2012, 23:27 Temat postu: |
|
|
Trochę nie rozumiem usługi zabezpieczenia karty. Co to daje jeżeli jest uruchomiona, i jakie są związane z tym opłaty, jeżeli takowe są.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] mat154
V.I.P.
Ostrzeżeń: 2 Posty: 574
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] SuNRisE
Emerytowany Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
JarOo
Zaczyna szaleć na ulicach
Ostrzeżeń: 1 Posty: 381
|
Wysłany: 25 lipca 2012, 17:37 Temat postu: |
|
|
Ja polecam credit agricole jest taka oferta, którą ja mam czyli wszystko za 0 zł plus wszystkie bankomaty w Polsce i zagranicą w sieci euronet za darmo, które zazwyczaj znajdują się w najruchliwszyszych punktach oczywiście jest konto internetowe. Wpłacasz kasę na konto normalne (nie musisz podchodzić do okienka masz takie urządzenie jak wpłatomat, odwrotne jak bankomat) i masz dwa konta. Normalne (bez oprocentowania) i rachunek oszczędnościowy (jest małe oprocentowanie 3,4 % w skali ( płacone co kwartał), czyli 0,85 % od salda, czyli wpłaconej kasy raz na 3 miechy) na który kasę możesz przelewać w każdej chwili z konta normalnego przez internet za darmo. Rachunek służy do oszczędzania z którego raz w miesiącu możesz brać kasę raz w miesiącu za darmo, a każdy następny raz płacisz 10 zł. Bardziej opłacalne jest nie przelewanie na rachunek oszczędnościowy dużych kwot z konta normalnego, tylko przelewanie tego co masz nadto. Dodatkowo dają pendrive przy założeniu konta. Jedyna opłata to jest token, który kosztuje 1,5 zł miesięcznie za konto internetowe możesz wykonywać ile chcesz przelewów miesięcznie za 1,50 zł miesięcznie, jednak też możesz zrezygnować z tokena i chodzić do banku i zlecać za darmo przelewy. Dodatkowo możesz sobie wykupić ubezpieczenie na życie za 1,50 miesięcznie, ale przeczytałem na co jestem ubezpieczony to ściema jak nie wiem co. Ubezpiecznie od bomby atomowej (w innym punkcie pisze, że nie w przypadku wojny) albo od kradzieży telefonu komórkowego (w innym punkcie pisze, że tylko jak ukradną portfel i telefon). Jakieś 3 tygodnie temu chodziłem po wszystkich bankach, aby założyć konto i porównywałem wszystkie oferty i stwierdzam, ze credit agricole jest najkorzystniejsze. Na drugim miejscu polecam bank wbk (ten od reklamy z Chuckiem Norrisem) tam jest wsyzstko za 0 zł tak jak w credit agricole, jednak nie ma wpłatomatów i nie dają pendrive za podpisanie umowy. Tak czy siak nie ważne co podpiszesz we wszystkich bankach zgodnie z polskim prawem bez gadania masz miesiąc na odstąpienie od umowy bez konsekwencji.
Powrót do góry |
|
|
złozi
Junior ujeżdżacz
|
Wysłany: 25 lipca 2012, 17:45 Temat postu: |
|
|
Dzięki.
Na razie myślę nad idea bankiem i mBankiem. Trochę poczytam i się zdecyduję.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
мЯτ bosquito
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|
|
złozi
Junior ujeżdżacz
|
Wysłany: 25 lipca 2012, 19:18 Temat postu: |
|
|
Powiem tak. Chciałbym, aby bank miał trzy główne rzeczy, reszta na tą chwilę mnie nie interesuje.
~Darmowe prowadzenie konta( czy pieniądze są, czy nie)
~Darmowa karta, za którą nie trzeba płacić jeżeli nie obróci się podaną minimalną kwotą.
~Darmowe wypłacanie z wszystkich bankomatów w Polsce.
Z kartą, bądź naklejką zbliżeniową nie powinno chyba być problemu w każdym banku, dlatego nie jest to konieczne.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
мЯτ bosquito
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|