Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ralfi93
Jeździ konno

|
Wysłany: 03 września 2011, 22:28 Temat postu: retro konsole |
|
|
Dziś "kłóciłem" się z kumplem że mam lepszą konsolkę. On ma PSP ja mam GameBoya Micro. Przyznał że zazdrości mi mario, zeldy, pokemonów i tych innych tępych japońskich gierek, które mają po prostu swój klimat. Później wpadliśmy na pomysł by kupić pegasusa. Wieczorem kontynuowałem rozmowę z bratem, stwierdził że coraz częściej słyszy takie pomysły, ale kiedyś czytał żeby nie wracać do tych gier, by zostały jako genialne w naszej pamięci, a nie porównywać je do tych gier obecnych i czuć niedosyt. Dla mnie te gry mają dusze bo były robione w czasach gdy te gry były robione głównie dla gracza, a nie dla pieniędzy. No bo kiedy odczuwałeś takie emocje jak doszedłeś do tej ostatniej wieży w mario, forułkach ukończyć level, uchronić orła w tankach, czy gdy wygrało się z kumple w track & fields. Także że dla mnie, dla mojego kolegi, mojego brata, kuzyna i dużej części pokolenia pegasus będzie obok dragon balla i magic starsów z milkiwaya. Gdy pc miała jedna 2 osoby na osiedlu, a o playstation się słyszało, ale nikt nie miał. Gdy każdy miał pegasusa i każdy wymieniał się na podwórku dyskietkami. Gdy siedziało się w 10 przed telewizorem i walczyło się między sobą.
Jakie jest waszę zdanie. Czy retro gry są genialne bo po prostu mają coś w sobie, czy lepiej pamiętać je jako te gry na których zaczynaliśmy i włączyć zamiast Contry, Bulletstrorma?
P.S. sorry że tak rozlegle, ale no we mnie drzemią takie emocje (ach)
_________________ FreeZone SPEEDWAY
[img]http://ice-servers.info.tm/xaseco-stats/playerstats.php?plid=2&serv=10&statsbox=2[/img]
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
złozi
Junior ujeżdżacz

Ostrzeżeń: 1 Posty: 1920
|
Wysłany: 03 września 2011, 22:34 Temat postu: |
|
|
nie czytałem całości, przepraszam, ale wolę(ałem) pegaza, contra rox
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
iam
Admin Mniejszy

Ostrzeżeń: 3 Posty: 2477
|
Wysłany: 03 września 2011, 22:35 Temat postu: |
|
|
Powiem tak:
Dziękuję za to, że mogłem dorastać w czasach, gdy karą za bycie niegrzecznym była NIEMOŻNOŚĆ wyjścia z domu.
Dziękuję.
PS: Original Gameboy, Gameboy Color ftw.
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] oddowicz
Team Poland

Ostrzeżeń: 1 Posty: 979
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ralfi93
Jeździ konno

|
|
Powrót do góry |
|
 |
*WDD* crowmaster_13
Pirat drogowy

Ostrzeżeń: 1 Posty: 771
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gobis
Lubi ostrą jazdę

Pochwał: 2 Ostrzeżeń: 1 Posty: 1472
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*WDD* digger
V.I.P.

Ostrzeżeń: 1 Posty: 360
|
|
Powrót do góry |
|
 |
iam
Admin Mniejszy

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Voj4k
Admin

Ostrzeżeń: 4 Posty: 1091
|
|
Powrót do góry |
|
 |
~FM~ Piotruś
Pirat drogowy

|
|
Powrót do góry |
|
 |
[PFD] Ekwador
Zaczyna szaleć na ulicach

|
|
Powrót do góry |
|
 |
*WDD* crowmaster_13
Pirat drogowy

|
Wysłany: 04 września 2011, 12:58 Temat postu: |
|
|
W Contrze była dżungla, baza nr 1, wodospad, baza nr 2, las, etap z laserami (cholera, nie pamiętam nazwy), hangar i baza obcych więc tak - doszedłeś do połowy Ale to nie problem przechodzić teraz te gry bo istnieje save. O ile taki w czasie rozgrywki nie jest w porządku to jak się nie chce (lub nie ma się czasu) to można zapisać i wrócić w wolnej chwili.
A jakie gry lubiłem? Wszelkie gry z faulami typu Goal 3, zbijak, hokej i koszykówka z tej serii. Do tego Contra, boks, Felix, Flinstonowie 1 i 2, Micro Machines, Olimpiada, Pyjama Nemo, Tiny Toon, Ultimate, Tajemnicza Wyspa w kilku odmianach. Na tzw. Złotej Czwórce była też piłka nożna, zajebiście się w nią grało. I jeszcze jedną piłkę miałem a mianowicie Super Tecmo Cup zwany potocznie Captain Maid (czemu? nie wiem). Tam nawet polska repra była.

C13
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
[POL] Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda
Ostrzeżeń: 15 Posty: 4774
|
Wysłany: 04 września 2011, 13:05 Temat postu: |
|
|
wytlumaczcie, co to był ten pegasus.
do tej pory dowiedzialem się, ze byla to wschodnioeuropejska konsola, która laczyla jakby nes (czy snes?), master system (czy mega drive?) i amige.
z amigi wynika, ze raczej 16 bitowe snes i mega drive, ale w necie mało o tym znalazlem.
i jak to było z prawami nad grami, przeciesz ani nintendo, ani sega na pewno nie pozwolila na to wszystko, czy się myle?
w jaki sposob te gry się dostawalo, czy to wszystko było jakby nie legalne bo bez pozwolenia nintendo i sega, czy były jakieś umowy?
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
iam
Admin Mniejszy

|
Wysłany: 04 września 2011, 13:16 Temat postu: |
|
|
Pegasus to taka konsolka, do której kupowało się od szemranych kolesi kartridże żółte na targu ;p
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
*WDD* crowmaster_13
Pirat drogowy

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gobis
Lubi ostrą jazdę

Pochwał: 2 Ostrzeżeń: 1 Posty: 1472
|
Wysłany: 04 września 2011, 14:03 Temat postu: |
|
|
Jakub napisał: |
wytlumaczcie, co to był ten pegasus. |
Pegasus był niczym innym jak 8-bitowym klonem konsoli Nintendo,typu MOS 6502 1,79 MHz, układ graficzny: 5,37 MHz, rozdzielczość: 256x240, paleta 64 kolorów (maks. 25 wyświetlanych równocześnie) dźwięk: 5-kanałowy mono – 1 kanał szumów, 1 PCM i 3 dźwiękowe, a wygląda tak:
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
~FM~ Piotruś
Pirat drogowy

|
Wysłany: 04 września 2011, 15:32 Temat postu: |
|
|
pistolet i gramy w kaczki, zawsze się zastanawiałem w jaki sposób działał ten pistolet...
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
misza0
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
~FM~ Piotruś
Pirat drogowy

|
Wysłany: 04 września 2011, 15:39 Temat postu: |
|
|
Nie no na pewno musiał mieć w sobie jakiś czujnik ala Irda i w zależności od kwadracika na ekranie *a pewnie kaczka miała* trzeba było w niego trafić czy coś.....
miałem jeszcze coś takiego
http://imageshack.us/f/299/atari2600yx6.jpg/
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|