Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Qwertyuiop
Jeździ konno
|
Wysłany: 28 czerwca 2011, 11:48 Temat postu: [Tutorial] Mapy większe niż podstawowe i łatwy blockmix |
|
|
Witam! Postanowiłem napisać tutka do programiku, który ostatnio zauważyłem. Jest on naprawdę godny uwagi, gdyż pozwala na blockmix bezpośrednio w grze, oraz powiększanie terenu pod budowę map. Tak więc zaczynamy
Programik pobieramy tutaj:
http://www.mediafire.com/?24bbxbcvmlvmksy
1. Po ściągnięciu należy wypakować, a następnie wszystkie zawarte pliki włożyć do głównego folderu TM (w moim przypadku to będzie: D:\Program Files\TmNationsForever).
2. Program jest gotowy do użycia.
Jak wspomniałem wcześniej programik pozwala na blockmix i powiększanie terenu. W jaki sposób?
1. Blockmix:
Otwieramy TrackManie przez TMUnlimiter.exe który wcześniej dołożyliśmy do folderu głównego TM i włączamy edytor. Możesz teraz mixować bloki do woli i jak tylko chcesz, bez wychodzenia z edytora
2.Powiększanie terenu pod budowę:
Po dołożeniu plików Unlimitera do folderu Trackmani otwieramy "TMUnlimiter.ini" za pomocą notatnika. Powinno pokazać się takie okienko:
Cytat: |
[NewTrackSizes]
; Set up the sizes for NEW tracks here. These settings have no effect on existing tracks.
Alpine=45,18,45 ; Default 45,18,45
Bay=45,36,45 ; Default 45,36,45
Coast=45,36,45 ; Default 45,36,45
Island=45,36,45 ; Default 45,36,45
Rally=45,18,45 ; Default 45,18,45
Speed=45,18,45 ; Default 45,18,45
Stadium=32,32,32 ; Default 32,32,32
|
Po lewej mamy aktualne rozmiary terenu pod budowę a po prawej podstawowe. Zmieniamy tylko te po lewej. Jeśli chodzi o Stadium to nie polecam terenu większego niż 256x256x256 bo muli komputer podczas operacji "cofnij". Co do innych to będziecie musieli wybadać sami ponieważ ja jestem posiadaczem TMNF i nie mam jak
Po skończonej edycji wyłączamy dokument zapisując zmiany. Trackmanie włączamy przez "TMUnlimiter.exe". Następnie włączamy edytor i cieszymy się duuuużą mapą
Jeżeli chcesz wyłączyć powiększanie stadionu lub blockmix to wystarczy że odpalisz TM przez podstawowy plik TM(United)Forever.exe
UWAGA! Trasy rozszerzane Unlimiterem działają tylko jeśli włączymy Trackmanie przez "TMUnlimiter.exe"
Dziękuję za uwagę i miłego edytowania map
Aha, jeszcze jedno. Tutaj jest filmik z mapki zrobionej Unlimiterem:
http://www.youtube.com/watch?v=gdCZ5hvtcPQ
Jeśli ktoś jest zainteresowany to tu jest mapka:
Ostatnio zmieniony przez Qwertyuiop dnia 28 czerwca 2011, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gobis
Lubi ostrą jazdę
Pochwał: 2 Ostrzeżeń: 1 Posty: 1472
|
Wysłany: 28 czerwca 2011, 12:31 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
UWAGA! Trasy rozszerzane Unlimiterem działają tylko jeśli włączymy Trackmanie przez "TMUnlimiter.exe" |
A jak wrzuci się taką mapę na serwer, to też nie będzie działać ?
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Qwertyuiop
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cezar
Pedo
Ostrzeżeń: 2 Posty: 1277
|
Wysłany: 28 czerwca 2011, 21:37 Temat postu: |
|
|
Ja robię swoje mapy przez TMUnlimiterem,i działały na serwerach bez żadnego problemu.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
permarc
Doświadczony driver
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gobis
Lubi ostrą jazdę
Pochwał: 2 Ostrzeżeń: 1 Posty: 1472
|
Wysłany: 29 czerwca 2011, 12:28 Temat postu: |
|
|
Jeździłem niejednokrotnie mapy, gdzie segmenty były poza stadionem.Zawsze mnie ciekawiło jak można wyjść poza stadion.Teraz wiem.I tutaj mnie ciekawi czy to będzie na serwerze chodziło? Nie wiem w jakim programie ludzie robili tamte mapy, dlatego tutaj kieruję ciekawość co do unlimitera.Teren oczywiście troszkę powiększony, tak 50x50x50.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
ketrab
Zaczyna szaleć na ulicach
Ostrzeżeń: 1 Posty: 282
|
|
Powrót do góry |
|
|
zame
Jeździ konno
|
Wysłany: 17 lipca 2011, 10:25 Temat postu: |
|
|
Wypakowujesz paczkę do moje dokumenty/trackmania. To robisz źle. Trzeba do folderu, gdzie gra jest zainstalowana.
_________________ - A czym byliby ludzie bez miłości?
GINĄCYM GATUNKIEM, odparł Śmierć.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
ketrab
Zaczyna szaleć na ulicach
Ostrzeżeń: 1 Posty: 282
|
|