Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MaxTor
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda
Ostrzeżeń: 15 Posty: 4774
|
Wysłany: 16 Maj 2007, 0:11 Temat postu: |
|
|
a ja to robię calkiem inaczej.
po instalacii windowsa i moich programow bez wlaczania netu robię sobie backup twardego dyska.
robię parę internetowych ustawien w windowsie, nie wlaczam zadnych antivirusow i firewallsow, i robię na komputerze i w internecie co chce.
jak mam jakieś wazne nowe programy czy dane, wracam do punktu backupa, dodaje je, i robię nowy backup.
w taki sposob, nawet najgorszy wirus nie jest wsatnie coś zrobić, bo jak się zainstaluje, daje backup, i już po wirusie (taki reinstall backupa trwa może pol godziny).
dodam jeszcze, ze bez firewalla i antivirusa, nie mialem czesto problemow.
może to wynika z tego, ze nie sciagam ciagle jakiś bzdor.
wiec, jak się nie ma jakiś tam superwaznych danych na kompie typu keywordy czy tajemne informacie od fbi czy cia (biorac pod uwagę ile lat ma srednie user tmpl, chyba takiego czegoś nie będzie), to moj sposob chyba nie jest taki zly.
Ostatnio zmieniony przez [POL] Jakub dnia 16 Maj 2007, 10:37, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
MaxTor
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|
|
Unrealdst
Jeździ konno
|
Wysłany: 16 Maj 2007, 17:42 Temat postu: |
|
|
jakub napisał: |
robię parę internetowych ustawien w windowsie, nie wlaczam zadnych antivirusow i firewallsow, i robię na komputerze i w internecie co chce.
jak mam jakieś wazne nowe programy czy dane, wracam do punktu backupa, dodaje je, i robię nowy backup.
w taki sposob, nawet najgorszy wirus nie jest wsatnie coś zrobić, bo jak się zainstaluje, daje backup, i już po wirusie (taki reinstall backupa trwa może pol godziny).
|
oho poszperaj troszkę w necie i znajdziesz takie co się gnieżdżą się gdzieś głębiej i backup nic Ci nie da.
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 16 Maj 2007, 20:22 Temat postu: |
|
|
lol?
1. backup bez neta
2. backup po wroceniu do pierwszego
tu nie chodchi o windowsowy program backupowy, ale o trochę lepszy.
i robię to już okolo 5 lat, i jeszcze nigdy się nic nie stalo, choć nie uzywam firewall antivirus etc.
ale to tylko ja to robię, nie napisalem, robcie to, tylko ze JA tak robię.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Unrealdst
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 16 Maj 2007, 20:45 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
i robię to już okolo 5 lat, i jeszcze nigdy się nic nie stalo, choć nie uzywam firewall antivirus etc.
ale to tylko ja to robię, nie napisalem, robcie to, tylko ze JA tak robię. |
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] janusz
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
|
Powrót do góry |
|
|
HakerPL
Jeździ konno
|
Wysłany: 22 Maj 2007, 7:00 Temat postu: |
|
|
czatowiec_POL napisał: |
Ale jak niemasz nic innego internetowego włączonego poza TMN to co może cie zaatakować, bez zadnej drogi, np GG czy strony wirus cie nie zaatakuje Exclamation |
Człowieku. Większość ludzi używa systemów Windows opartych o jądro NT (takich jak Windows 2000 czy XP). To jest jądro hybrydowe, które pozwala na uruchamianie usług i procesów W TLE, bez wyświetlania jakiegokolwiek okienka czy czegoś podobnego. Łatwiej będzie uwieżyć po naciśnięciu CTRL+ALT+DEL i wejściu w zakładkę Procesy.
I po wyłączeniu oprogramowania antywirusowego np. jakiś specjalnie napisany proces, automatycznie uruchamiający się, ponieważ użytkownik np. zainstalował "przypadkowo" kontrolkę ActiveX, i taki proces wykryje wyłączenie oprogramowania antywirusowego i uruchomi wirusa. Wirusy tworzą wiele swoich kopii, czasami zainfekują jakiś ważny program, np. Internet Explorer (nie mówić mi że jak ma się Mozillę to IE was nie dotyczy, wszystko jest i tak robione przez plik shdocvw.dll, który jest plikiem systemowym). I teraz podczas włączenia TrackManii nie jest używane nic innego tylko IE. Podczas łączenia się do serwera może zostać ściągnięte 100000 wirusów które mogą zainfekować program antywirusowy, bo nie jest on aktywny i można go modyfikować! I po uruchomieniu antywirusa i przeskanowaniu dysku każdy skanowany plik jest infekowany... taki scenariusz jest możliwy.
Także nie mów, że powinno się wyłączyć program antywirusowy!
P.S. I oczywiście należy pobierać najnowsze aktualizacje ze strony Windows Update.
_________________ Primary: P IV 3GHz HT, 1024MB DDR RAM, 200GB SATA HDD, Radeon x800 256MB
Secondary: AMD Athlon 1700+, 256MB DDR RAM, 10+30GB IDE HDD
Backup: Celeron 533MHz, 192MB SDRAM, 6GB HDD
And a lot of old computers...
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|SMD| czatowiec_POL
Doświadczony driver
Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 3 Posty: 109