Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
°XX DiabloS_CRB
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda
Ostrzeżeń: 15 Posty: 4774
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] oddowicz
Team Poland
Ostrzeżeń: 1 Posty: 979
|
|
Powrót do góry |
|
|
°XX DiabloS_CRB
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jurek
Gangsta Mapper
|
Wysłany: 30 września 2010, 22:47 Temat postu: |
|
|
Tak jak Jakub pisał, ja jakiś czas temu też tutaj pytałem o kartę do mojego kompa. Dodam, ..ze nie jest on już "najszybszych lotów", bo dwurdzeniowy Athlon 4800. Wtedy mi doradzano, żeby nie szaleć z kupowaniem drogiej i szybkiej karty do dość wolnego już procesora. Zalecano mi kartę HD4670. Ja jednak postawiłem na nowszy produkt - czyli HD5670. Nie pamiętam już kto, ale polecił mi produkt HIS-a, z cichym chłodzeniem i taką właśnie kartę wybrałem:
http://www.komputronik.pl/index.php/product/92997/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/Radeon_5670_HIS_512MB_DVI_HDMI_PCI_E_IceQ.html
Wtedy kosztowała 400 zł.
Nie jest to "demon szybkości", ale spokojnie mogę tą kartę polecić. Wentylator jest cichy i jak dotychczas nie miałem z nią żadnych problemów. Gram w średniej rozdzielczości na full detalach i na trasach RPG jedynie na tych najbardziej skomplikowanych potrafi przycinać, ale wiem, że to też wina procka. Ogólnie, jestem z niej bardzo zadowolony.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 01 października 2010, 0:16 Temat postu: |
|
|
ja tak dla informacji mogę jeszcze dodac, ze moja ati hd 5670 od firmy sapphire z 512mb ddr5 (sa tez modele z 1024mb) na 3d mark 06 w darmowej wersji (standardowe ustawienie przez 3d mark) razem z prockiem amd athlon II 250 miala wynik lekko powyzej 10.000, a na windows 7 indexie ma 7,0 punktów, co dla mnie absolutnie wystarcza.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Santacruz
V.I.P.
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] oddowicz
Team Poland
|
Wysłany: 01 października 2010, 10:30 Temat postu: |
|
|
Jakub napisał: |
chlopak pytal o karte do 300 pln, wiec mu odpowiedzialem.
o gtsach typu 450 i nowych ati 6xxx, z których wyjda pierw 6750 i 6770 nie ma mowy nawet blisko regionu 300 pln.
może jakas 6570 lub 6670 by było coś fajnego, ale kiedy ona wyjdzie i ile będzie kosztowala nikt nic nie wie.
ale i tak dzięki za fajna bajke science fiction sroddo |
Cytat: |
300zł rzuciłem od tak można podkręcić cenę na upartego do tych 400-500 zł ale czy warto wybulić tyle czy poczekać miesiąc aż cena lekko spadnie |
Każdy wie że twoj komputer nie jest od grania, tylko od jedzenia minimalnej ilości prądu. Po drugie, nie wiem czemu ją polecasz skoro jej nawet nie używałeś do bardziej wymagających gier. Po 3 HD6xxx startuje z premiera w październiku, a dostępność będzie w listopadzie. A to sprawi że modele 5xxx stanieją, ew za tą sama cene co teraz kupiłby jakiegoś 6670. Po 3 to ze 5670 ma dx11 to żaden argument, bo jest tyle samo wart co w mojej 8600gt dx 10 czyli g*wno. Już bym wolał dołożyć do HD 5770 od Hisa 1gb (za 519zł w komputroniku, na allegro pewnie znajdziesz za 470zł) gdzie wydajnościowo jest porównywalny z gts250 czasami gtx260, przy czym nie dużo bierze prądu. Uważam że do grafy lepiej dołożyć i pograć 2/3 lata niż wydać 300zł, pograć full przez pól roku i d*pa chyba że Cie nie stać to wiadomo. Ja bym się wstrzymał i dozbierał
Napisz jaki masz procek i monitor, bo np do full hd na karcie przydałaby się kosc 1gb pamięci, ale tego Ci ekspert Srakub nie powiedział bo on ma eko-monitor 19 cali (1440x900)
Wzruszyła mnie twoja historia Srakubie
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 01 października 2010, 15:11 Temat postu: |
|
|
oddo napisał: |
Jakub napisał: |
chlopak pytal o karte do 300 pln, wiec mu odpowiedzialem.
o gtsach typu 450 i nowych ati 6xxx, z których wyjda pierw 6750 i 6770 nie ma mowy nawet blisko regionu 300 pln.
może jakas 6570 lub 6670 by było coś fajnego, ale kiedy ona wyjdzie i ile będzie kosztowala nikt nic nie wie.
ale i tak dzięki za fajna bajke science fiction sroddo |
Cytat: |
300zł rzuciłem od tak można podkręcić cenę na upartego do tych 400-500 zł ale czy warto wybulić tyle czy poczekać miesiąc aż cena lekko spadnie |
Każdy wie że twoj komputer nie jest od grania, tylko od jedzenia minimalnej ilości prądu. Po drugie, nie wiem czemu ją polecasz skoro jej nawet nie używałeś do bardziej wymagających gier. Po 3 HD6xxx startuje z premiera w październiku, a dostępność będzie w listopadzie. A to sprawi że modele 5xxx stanieją, ew za tą sama cene co teraz kupiłby jakiegoś 6670. Po 3 to ze 5670 ma dx11 to żaden argument, bo jest tyle samo wart co w mojej 8600gt dx 10 czyli g*wno. Już bym wolał dołożyć do HD 5770 od Hisa 1gb (za 519zł w komputroniku, na allegro pewnie znajdziesz za 470zł) gdzie wydajnościowo jest porównywalny z gts250 czasami gtx260, przy czym nie dużo bierze prądu. Uważam że do grafy lepiej dołożyć i pograć 2/3 lata niż wydać 300zł, pograć full przez pól roku i d*pa chyba że Cie nie stać to wiadomo. Ja bym się wstrzymał i dozbierał
Napisz jaki masz procek i monitor, bo np do full hd na karcie przydałaby się kosc 1gb pamięci, ale tego Ci ekspert Srakub nie powiedział bo on ma eko-monitor 19 cali (1440x900)
Wzruszyła mnie twoja historia Srakubie |
kolo mojego "eko-monitor"u mam także drugi "monitor", który ma 40 cali, 1920x1080 i jest nieraz także zwany "lcd-tv".
zawsze, jak u mnie sa kumple kramy wlasnie na nim.
co do gier, PES 08 najwyzsze ustawienia i street fighter IV na srednich (wysokich jeszcze nie prubowalem)chodza na 5670 na full hd absolutnie plynnie (i to mimo 512mb).
dzięki wiec za 2. czesc opowiesci story science fiction.
@santa
w tescie na twoim linku redaktorzy na koncu porownuja 5670 do gt 9600 i gt 9800 o podobnej cenie. mowia, ze 5670 mieszczy się miedzy nimi.
takie porownanie moim zdaniem jest tylko coś warte, jak ktos interesuje się sama liczba fpsow.
w tym porównaniu zapominaja jednak o tym, ze karty 9600 i 9800 maja starsza technike, sa produkowane w procesie 65 nanometrowym, kiedy w 5670 jest już uzywana technika 40 nanometrowa.
także jedynie w podsumowaniu znalazlem info o tym, ze 5670 przez hdmi jest w stanie obslugiwac się hd audio 7.1, wiecej o multimedialnosci (np o technikach polepszajacych wydajnosc filmow hd) niestety nic nie pisze.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
°XX DiabloS_CRB
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] oddowicz
Team Poland
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cosworth' Abszt
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 02 października 2010, 2:13 Temat postu: |
|
|
abszt, przed kupnem mojej karty tez dlugo myslalem nad karta gt 240, nastepca 9600 gt.
obie, gt 240 i hd 5670 nie potrzebuja pradu przez kabel z zasilacza, ale wystarcza im prad przez mainboard, oba sa wiec energooszczedne.
ja się ostatecznie zdecydowalem na hd 5670, bo jest poprostu okolo 10%-20% procent szybsza.
przy kupnie gt 240 uwazaj, zebys nie zlapal wersji z ddr3, bo takie istneija, ale uwazaj, zeby miala ddr5
także, jak już wybierzez jakiś model, przeczytaj recenzje specialnie jak chodzi o glosnoac wiatraka, bo sa modele przezkadzajaco glosne.
jak jednak chcesz powoli zmieniac komp na nowe czesci wybierz gts 250, bo ona jest o sporo szybsza i dluzej się będzie trzymala z nowymi czesciami.
wedlug tych testow http://ht4u.net/reviews/2010/nvidia_geforce_gt_240/index14.php gts 250 zuzywa jednak o wiele wiecej pradu (full load gt 240 50 watt, gts 250 120 watt!!), co mi osobiscie by bardzo przeszkadzalo.
jak już wydac wiecej, wolałbym w takim razie karte z serii ati hd 57xx, ktore sa mocniejsze niz gts 250 i poza tym o wiele energiooszczedniejsze.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
khorinis
Doświadczony driver
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] oddowicz
Team Poland
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jack Bauer
Moderator
Ostrzeżeń: 1 Posty: 1146
|
|
Powrót do góry |
|
|
[POL] Jakub
|
Wysłany: 02 października 2010, 15:16 Temat postu: |
|
|
no wlasnie sroddowiczowski, sam widzisz, jak trudno jest wybrac karte i ze zawsze za "te parę zlotych" wiecej" jest coś lepszego.
tylko jak zdecydowac ile tych krokow w gore z cena iasc?
trzeba sobie poprostu dac jakiś limit ceny i tyle.
temu wlasnie nie uwazam tipow za pomocnye, ktore przekraczaja limit podany przez kupce.
ogolnie wedlug mnie, nie jest tak trudno znalesc pasujacej karty.
w sumie trzeba tylko wiedziec, co jest komu wazne.
- licza się dla mnie same fps?
proste, czytaj benchmarki i kup karte, która w twojej cenie ma najlepsze benchmarki w grach.
- chcesz najnowsze techniki typu dx11, cuda, mozliwosc podlaczania
3 monitorow itp.? jest ci wazna multimedialnosc, bo chcesz kiedyś kupic np naped blu-ray lub podlaczyc komputer do sprzetu kina domowego z hd audio 7.1? a może nawet potrzebujesz karte low profile, bo budujesz htpc?
tutaj już potrzeba trochę wiecej informacji i warto się poinformowac.
- zdajesz sobie z tego sprawe, ze niektore karty pala tyle pradu, ze w
roku doplacasz jeszcze raz kilkaset zlotych za same uzywanie tej karty?
w tym wypadku zainteresuj się benchmarkami o zuzywaniu pradu.
w zwiazku z tym warto także zwrocic uwagę na to, ze generalnie, czym mocniejsza karta, tym wiecej potrzebuje chlodzenia (może robić szum).
mysle, ze najlepszy jest mix z tych trzech kategorii, ale to musi każdy dla siebie zdecydowac, zaleznie od potrzeby.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|