Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ALTUS
Doświadczony driver
|
Wysłany: 27 lipca 2010, 13:52 Temat postu: Fruity Loops// kogo bawi? kogo gręci? |
|
|
O FL'u można napisać że jest to muzyczny GIMP/Corel pośród wirtualnych akompaniamentów muzycznych. Nie można stwierdzić że jest najlepszy bo przecież są również REASON, Ableton, Acid czy Cubase a nawet AUDITION/Cool Edit Tools. Mniejsza z tym. Przechodząc do meritum zapytania chcę się zorientować kto jeszcze lubuje własną twórczość i komponuje własne utwory/utworki. Ja osobiście słucham muzyki trance, co bardzo mi odpowiada na warsztacie FL'a, który posiada dużo wtyczek o elektronicznych brzmieniach. Kilka projektów już zakończyłem na przełomie 1,5 roku i teraz w międzyczasie siedzę sobie i próbkuję następny. Jeśli ktoś lubi elektroniczne gatunki to proszę bardzo nie sobie odsłucha,a jeśli ktoś ma chęci to bardzo proszę niech się podzieli swoją twórczością :wink:
obecny project nad którym siedzę (zaznaczam że nie jest skończony)
http://tmpl.4shared.com/audio/IIx0BRWX/xxx_sentence.html
_________________ W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
*NS* AnteQ
Zaczyna szaleć na ulicach
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cosworth' Abszt
Pirat drogowy
|
Wysłany: 27 lipca 2010, 14:28 Temat postu: |
|
|
FL to fajna rzecz. Taki kombajn muzyczny, ale trzeba poświęcić trochę czasu na tworzenie dobrej muzy. Ja kiedyś coś tam kreowałem. pomimo, że mam nawet na kompie FL to jakoś ciężko jest się zebrać... tym bardziej, że jestem laikiem, a korci mnie aby stworzyć coś dark ambientowego (jaka wtyczka do tego byłaby najlepsza?), aby stworzyć coś w tym stylu: http://www.youtube.com/watch?v=HPH-QAkSUzA&feature=related
Twój utworek przyjemny, chilloutowy, fajnie się słucha.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
[CDD] mor_olo
RoKsTaR
Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 1 Posty: 2200
|
|
Powrót do góry |
|
|
Vanitas / Lexiu
V.I.P.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ALTUS
Doświadczony driver
|
Wysłany: 27 lipca 2010, 17:13 Temat postu: |
|
|
@up
no ba. to na początku co słychać to nic innego jak arpeggio. Poza tym w FL zrobisz nie tylko techno, dance, trance czy pop ale też rock czy metal
z resztą Basshunter na lajcie robił własne brzmienia na FL'u, i nie tylko on. Słyszałem że Max Farenthide też coś brzdąkał.
_________________ W okresie buntu plułeś na wszelką apodyktykę rodzicieli, kiedy jednak wchodzisz w dorosły wiek, zaczynasz postrzegać te wszystkie bariery codzienności i kierujesz się rozsądkiem a w końcu stajesz się tym z czym tak namiętnie walczyłeś....
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
*NS* AnteQ
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rezys
Doświadczony driver
|
Wysłany: 28 lipca 2010, 8:45 Temat postu: |
|
|
FL. Zaczynałem chyba od wersji numer 4 a potem kolejno aż do 9 i do teraz. ;D Nie można powiedzieć czy jest gorszy od Abletona, Reasona czy Cubase. Testowałem każdy z tych wyżej wymienionych i Abletona bym używał tylko do robienia setów, Reason mi się nie podoba, lecz uważam, że bardzo dobry program, a Cubase... czasem używam ale robię to tak: Włączam Cubase, jako wtyczkę ładuję FL'a i wtedy dopiero coś robię. FL z tej czwórki jest najprostszy, ale nie można powiedzieć, że najgorszy, ponieważ jeśli ktoś się zna na muzyce, ma dobry słuch i talent, to stworzy dzieło równe tym z Cubase'a.
A teraz co do mojej przygody. Jeśli dobrze liczyć zaczynałem się bawić FL'em 6,7 lat temu. Byłem młody fakt (8-9 lat), ale zawsze uwielbiałem muzykę, którą mój ojciec mnie zarażał od małego szkraba z przedszkola. Zaraził mnie trance. Jako wydarzenie, które skłoniło mnie do wielbienia trance; które spłodziło we mnie marzenie zostania producentem muzycznym, uznaję pierwszy epizod ASOT'a. Jako iż byłem mały wtedy i mój ojciec wiedział, że nie ogarnę FL'a czy Reasona, kupił mi Ejay'a (sic!). Bawiłem się tą zabawką codziennie, przez co wyrobiło mi się poczucie rytmu, wyczucie aranżacji czy podstawy masteringu. Po bodajże 2 latach zabawy Ejay'em ojciec kupił mi FL'a i od tamtej pory nadal odkrywam tajemnice FL'a. Program ma wielki potencjał, który dorównuje wszystkim droższym programom, tylko trzeba chcieć. Niestety pech chciał, że na ponad rok odebrano mi możliwość korzystania z komputera. Wszystkie moje projekty zniknęły i już nie dało się ich odzyskać. Gdy kupiłem nowego kompa, już nie potrafiłem obsłużyć FL'a tak dobrze, więc przestałem się nim tak bawić. Zacząłem grać w TM'a i totalnie o tym zapomniałem. Gdy spotkałem moją obecną dziewczynę niecały rok temu, zapomniałem o TM'ie a FL znów zaczął odgrywać dużą role w moim życiu. Jednak używam go rzadko. Siedzę nad jednym projektem, nie zapisuje go, następnego razu robię drugi i jego tez nie zapisuje i tak dalej. Postanowiłem to zmienić i teraz kończę jeden projekt. Dam go niżej, jako demo. Jakieś tam wejscie bez żadnych rewelacji, rozwinięcie też bo w sumie od razu, breakdown nieskończony(brakuje pianina i kilku innych rzeczy), no i kilkanaście sekund melodii, wraz z perką, stopą, bassem czyli tego całego bum. Zastanawiam się czy dodać do tego jakiś vocal, bo czuję pustki. To się może zmienić bo prawdopodobnie uzupełnię background. No i niestety nutka bez masteringu i mixa. Tylko na stope, bass compressor nałożony i filtr na dźwięk melodii. Jeśli ktoś potrzebuje z czymś w FL'u pomocy to proszę pisać na gg(8363221). Odpiszę zawsze a jeśli będę mógł pomóc to pomogę. Ewentualnie też mogę pomóc z masteringiem i mixem.
Demo: http://www38.zippyshare.com/v/15890386/file.html
Pozdrawiam wszystkich. Reżuś ; D
@Edit Tylko ściągnijcie to i przesłuchajcie na kompie, bo playerek:
- niszczy jakość;
- niszczy to jak słychać każdy dzwięk.
Powrót do góry |
|
|
ALTUS
Doświadczony driver
|
Wysłany: 28 lipca 2010, 9:17 Temat postu: |
|
|
@Rezys
Polecam 4shared, nie odbiega z jakością utworu w przeciwieństwie do zippy.
Widać że wiesz co w trawie piszczy. Po mimo braku masteringu i prostocie wykonania ma prawo się podobać bassline wypełnia to co słychać poza kickiem, trochę za słabo słychać imo pad ale to przecież da rade zrobić, tym bardziej że projekt robiony w jedną chwilę. Nie chcę tu nikogo reklamować, ale prócz przebywania na tmpl.info czasem też wpadam na flstudio.pl gdzie właśnie podałem swój wyżej wymieniony link i gdzie po przeszukaniu forum można natrafić na resztę moich projektów.
Rezys korzystasz z lepszych wtyczek jak Nexus 1, 2; V-station; Z3ta+ czy Sawer?
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rezys
Doświadczony driver
|
Wysłany: 28 lipca 2010, 9:30 Temat postu: |
|
|
@Altus
Ogólnie to staram się używać wtyczek z FL'a layerując je z jakimiś freeware'mi. Wole nie mieć wtyczek, za które nie zapłaciłem. Mam nexusa, ale nie używam raczej. A jak tak to rzadko. Z3ta+ kupiłem i używam. To samo Albino3. Używam jeszcze FM7 lub FM8, Harmless (To z FL'a), Rapture, Sylenth1, Truepianos, Vanguard, Zebra2 ;D
Kupione (Aby to kupić musiałem przepracować, wiele wolnego czasu, w tym wakacje):
- Z3ta+ - 100$
- Albino3 - 180$
- FM7 i FM8 . Nie znam cen, ponieważ je mój ojciec kupił.
Ściągnięte "Ukradzione" VSTi:
- Nexus2
- Rapture
- Sylenth1
- TruePianos
- Vanguard
- Zebra2
W niedługim czasie zamierzam jeszcze kupić wtyczkę od Native jakaś. ;D
Powrót do góry |
|
|
ALTUS
Doświadczony driver
|
|
Powrót do góry |
|
|
P4G Scooter Fox
|
|
Powrót do góry |
|
|
ALTUS
Doświadczony driver
|
Wysłany: 30 lipca 2010, 10:10 Temat postu: |
|
|
Abszt posłuchaj tego dema ambientu, to nic innego jak praca na padach :wink:
http://swiety1308.wrzuta.pl/audio/8iPdBSCdlzZ/._._._.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
mikohn_vegas
|
|
Powrót do góry |
|
|
#p~S* h0lus
Pirat drogowy
Ostrzeżeń: 1 Posty: 987
|
|
Powrót do góry |
|
|
ALTUS
Doświadczony driver
|
Wysłany: 30 lipca 2010, 18:54 Temat postu: |
|
|
Początek skojarzył mi się z odgłosami z filmu "piątek 13" ale faktycznie twój ziomek ma wykręcony styl, zapierdziela gdzieś na tempie 155 bpm albo i wyżej...ja wole spokojne 130
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
ALTUS
Doświadczony driver
|
Wysłany: 11 sierpnia 2010, 11:44 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj miałem chwilę to skończyłem swój project. Nie miałem jakiegoś większego pomysłu by nadać większej euforii, ale wciąż uważam że trzeba go poprawić. Może wrócę do niego za rok albo dwa i go zremiksuję. Miłego słuchania :wink:
summer sentence.mp3
czas: 6:33
bitrate: 160 kbps
rozmiar: ~7 MB
.mp3
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
~FM~ Piotruś
Pirat drogowy
|
Wysłany: 11 kwietnia 2011, 10:19 Temat postu: |
|
|
wróciłem do FL'a i z bomby zacząłem cosik kreować ale jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie. Na razie daję małą próbkę beatu. gatunek naturalnie trance
bitrate 160kbps @ .mp3
1:14 czas
http://www.4shared.com/audio/_4iIFNSV/untitled_2.html
dlatego też założyłem wcześniej temat odnośnie ścieżek dźwiękowych dla filmików, film to nie tylko Sony Vegas czy inne progsy do kreowania filmu ale i dźwięk
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
mikohn_vegas
|
|
Powrót do góry |
|
|
~FM~ Piotruś
Pirat drogowy
|
Wysłany: 14 kwietnia 2011, 0:34 Temat postu: |
|
|
niezłe vegas niezłe, a gatunek fakt ciężko sprecyzować ale pewnie jest to "new age" ad. 1 link
a drugie jakbyś rozkręcił to przyzwoita nuta nawet by wyszła.
Tak więc ludzi coraz więcej bawiących się w muzyczne studio a zawsze można coś wykreować to filmików, np jak ten pierwszy link vegas
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|