Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jurek
Gangsta Mapper
|
Wysłany: 04 stycznia 2010, 13:54 Temat postu: [Poradnik] Jak dodać do trasy moda i wykonać locator |
|
|
Postanowiłem napisać kilka wskazówek jak dodać do trasy moda, bo jak zauważyłem, wielu z Was ma z tym kłopoty.
Potrzebujemy dwie rzeczy:
1. moda, czyli spakowanego zipem zestawu plików graficznych podmieniających grafikę w grze
2. locatora, pliku z zapisanym adresem tego moda.
Oprócz tego przyda nam się przeglądarka Firefox z dodatkiem Download Statusbar.
Aby pobrać mod wchodzimy np. na stronę: http://trackmaniarpg.blogspot.com/2009/07/mods.html i wybieramy interesujący nas mod. Pobieramy go na swój komputer i narazie umieszczamy np. na pulpicie.
Mod mamy, więc teraz przystępujemy do stworzenia locatora (pliku lokalizującego ten mod w internecie).
Potrzebny nam będzie dowolny locator, a jest ich w katalogach trackmanii sporo. Poszukajmy w katalogu Cache (C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\TrackMania\Cache) pliku z taką ikoną:
Kopiujemy ten plik na pulpit i klikamy prawym przyciskiem myszy, wybieramy: otwórz za pomocą notatnika.
Następnie otwieramy przeglądarkę Firefox i przy użyciu dodatku Statusbar kopiujemy adres źródłowy moda:
Wklejamy nowy adres do otwartego notatnika i dajemy koniecznie: ZAPISZ (Nie wolno w tym momencie wciskać: Zapisz jako - zmieniającej nazwę)
Teraz dopiero kopiujemy nazwę moda i zmieniamy nazwę tego locatora - na taką jak skopiowana.
Powstał w ten sposób drugi potrzebny plik.
Oba pliki, mod i locator wgrywamy do katalogu trackmanii:
Jeśli, nie masz takiego katalogu to załóż nowy folder z odpowiednią nazwą i tam wrzuć oba pliki.
Teraz otwieramy grę, edytor i przy wyborze trasy trzymamy wciśnięty przycisk LewyCtrl. Wybieramy porę dnia i nasz mod.
Jeśli po otwarciu trasy jest czas walidacji wystarczy ponownie ją zapisać. Jeśli nie, to trzeba ją ponownie przejechać i dopiero zapisać.
Teraz możemy się cieszyć z nowego wyglądu trasy.
Ostatnio zmieniony przez Jurek dnia 14 sierpnia 2012, 15:51, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robot
Pirat drogowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
=VND=
Doświadczony driver
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jurek
Gangsta Mapper
|
Wysłany: 05 stycznia 2010, 18:08 Temat postu: |
|
|
Ja tak na systemie się nie znam, ale sprawdziłem i jest tak jak mówisz, i jest prościej - DZIĘKI.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
ChelseaHubert
Jeździ konno
|
|
Powrót do góry |
|
|
Toki
Samochodowy prawiczek
|
Wysłany: 08 grudnia 2010, 16:16 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajny poradnik.
Ale mam pytanie ja chciałbym umieścić mod na moim serwerze robiłem w tak sam sposób i nic dalej się nic nie zmienia
Proszę o pomoc
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|