Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
«RH» NBlast
Moderator
|
Wysłany: 02 grudnia 2009, 17:08 Temat postu: [Pomysł] Polish TechMap League Competition |
|
|
Ostatnio dość dużo narzeka się na trasy wybierane do Polish League, że są słabe i nieciekawe. Myślałem trochę nad tym, co można by w tej kwestii zrobić. Wpadłem na mały pomysł - nie jest to wielka bomba, ale a noź pomoże.
Mapy na PL są wybierane w preselekcji. Sędziowie wybierają najlepsze mapy i ustawiają je pod konkretne kolejki zawodów. Twórca mapy nie ma nic z tego, że jego mapa się pojawiła w turnieju (prócz odrobiny prestiżu). Może by trochę podnieść stawkę?
Przed każdym PL, zamiast preselekcji, odbywał by się Polish TechMap League Competition - czyli konkurs w budownie najlepszej mapy technicznej. Zasady dotyczące tworzenia mapek pozostałyby podobne do tych z preselekcji, lecz sędziowie nie tylko będą patrzeć pod kątem czy dana trasa nadaje się na PL, ale wybiorą też trzy najlepsze mapki konkursu.
Wyniki będą publikowane wraz z pojawieniem się pierwszego mappacku, gdzie znajdzie się miejsce dla zwycięskich mapek. Wyróżnione będą tylko trzy tory - ma to zapobiedz wyciekowi typu: "Moja mapka była czwarta w konkursie więc na pewno będzie na PL - trenimy!"
Zwycięzca konkursu otrzyma tytuł Mistrza TechMappingu PolishLeague, a twórcy z pozycji 2. i 3. tytuły wicemistrzowskie. Myślę też, że nagrody miedziakowe też by w tym przypadku pasowały.
Cały ten drobny bajzel ma w założeniu zwiększyć prestiż preselekcji - aby nie tylko walczyć o to żeby mapka znalazła się w mappacku, ale też o tytuł, który będzie w posiadaniu zwycięzcy przez pół roku. Być może taki zabieg nieco zwiększy jakość nadsyłanych mapek.
Co o tym sądzicie?
Powrót do góry |
|
|
[POL] ShaDDy
Emerytowany Admin
Pochwał: 69 Posty: 3570
|
Wysłany: 02 grudnia 2009, 17:23 Temat postu: Re: [Pomysł] Polish TechMap League Competition |
|
|
NBlast napisał: |
Być może taki zabieg nieco zwiększy jakość nadsyłanych mapek.
Co o tym sądzicie? |
Nic nie podniesie jakosci, a przy tak dlugim czasie jest tylko wieksze prawdopodobienstwo wycieku.
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Voj4k
Admin
Ostrzeżeń: 4 Posty: 1091
|
Wysłany: 02 grudnia 2009, 17:53 Temat postu: |
|